Ett problem för mjukvaruutvecklare som skriver för Linuxbaserade system är mängden av distributioner. Ett program måste skrivas, testas och paketeras på flera olika sätt för att anpassas mot en specifik Linuxdistribution. Det ska standarden LSB 4.0, eller Linux Standard Base, sätta stopp för, tror Linux Foundation.

Om Linux Foundation skulle misslyckas med att ena utvecklarna under en standard löper distributionerna risken att gå samma öde som UNIX till mötes - att fragmenteringen leder till ett totalt minskat intresse för plattformen.

Den senaste standarden är LSB 3.2 som har stöd i alla större distributioner men nu är nästa version LSB 4.0 på väg ut. Den kommer att bli en riktig kioskvältare om man får tro Linux Foundation.

- Under de senaste 18 månaderna har jag haft 50 heltidsanställda utvecklare i Moskva som arbetat uteslutande med LSB4, säger Jim Zemlin, direktör på Linux Foundation till InternetNews.

Zemlin fortsätter med att säga att vinsten för communityn blir mer rigorösa tester.

Förutom LSB4 arbetar Linux Foundation med att plocka fram "Linux Developer Network Platform" som ska göra det enklare att skriva program för Linux.

- Vad jag skulle vilja se som ett resultat av LSB och Linux Developer Network är dödsenkla verktyg så att mjukvaruintegratörer kan dra nytta av det standardiseringsarbete vi gjort, säger Jim Zemlin.

LSB4 kommer inte att tvingas på de olika Linuxdistributionerna, Jim säger att valet att stöda LSB har alltid varit och kommer alltid att vara helt frivilligt, men erkänner samtidigt att det är viktigt att distributioner som Red Hat, SUSE och Ubuntu är med på LSB-tåget.

Zemlin säger att vissa utvecklare kommer alltid vilja fokusera på en plattform, vilken den nu än är, men han tror att den gruppen kommer att minska när väl LSB4 har kommit utanför dörren.

- Vem vill inte ha portabel mjukvara? frågar Jim retoriskt.
- Problemet ligger i att när du går till en mjukvaruintegratör och säger att de måste lägga ner mängder av timmar för att deras mjukvara ska vara portabel - då är de inte längre intresserade.

LSB4 kommer att släppas i slutet på det här året.

Källa: InternetNews