Vi presenterar 20 gadgetar för Windows Vista som underlättar ditt dagliga arbete och gör sidpanelen riktigt nyttig.


Gadgetarna presenteras i rangordning efter betyg. Betyget är en avvägning som artikelförfattaren gjort.

Även om Sidpanelen inte rymmer obegränsat med gadgetar så vill vi tips om att du kan frigöra dessa från Sidpanelen och fritt flytta runt dessa. För att lägga Sidpanelen över alla andra fönster trycker du [Windows]-tangenten och [mellanslag].

20. Hämta information från Microsoft CRM
CRM gadget 

För dig som använder Microsofts CRM kommer CRM gadget till sin fulla rätt. Den visar tack vare integrationen med Active Directory den inloggade användarens kontakter och konton i CRM. Genom att modifiera källkoden kan du anpassa gadgeten till din miljö och dina egna behov.

Fördelar: Smidigt sätt att komma åt information i CRM. Källkoden kan modifieras till att passa enskilda krav.


Nackdelar: Endast att kunna komma åt konton och kontakter är begränsande, även om gadgeten går att anpassa själv med viss modifikation.


Betyg: 4/10 
Ladda hem CRM gadget

19. Genvägar till vanliga systemkommandon
System Control gadget

System Control är en gadget som visar genvägar till tre synliga och sedan ännu fler verktyg varav många har med avstängning av datorn och inloggning att göra. Du väljer i en lista de tre alternativ du vill ha som förstahandsval. De ytterligare alternativen kommer du åt genom att fälla ut en meny. Några av kommandona du kan välja bland är logga ut, växla användare, starta en kommandoprompt, stänga av datorn, låsa datorn och några ytterligare systemkommandon.

Fördelar: Det går lite snabbare att logga ut, låsa datorn och så vidare.


Nackdelar: Denna typ av genvägar är bra men underlättar eller bidrar egentligen inte med så stor tidsvinst.


Betyg: 5/10 
Ladda hem System Control gadget

18. Säker borttagning av enheter
Remove Drive Safely

Med denna gadget får du upp alla ansluta lagringsenheter i sidpanelen och kan därifrån se hur mycket diskutrymme som finns kvar på de olika enheterna. Gadgetens huvudsyfte är dock att utföra en säker borttagning av exempelvis externa enheter som usb-hårddiskar eller hårddiskar anslutna via esata- eller sata-gränssnittet. Fördelen med att använda Windows funktion för detta, som ligger längst ner i meddelandefältet, är att du tydligt ser namnet på enheten. I Windowsverkytget ser du bara enhetens beteckning vilket man då själv måste mappa ihop med enhetsnamnet.

För att kunna lägga till gadgeten måst du ladda ner filen och lägga till ändelsen .zip, sedan packa upp mappen RDSafely.Gadget till C:\Användare\<användarnamn>\AppData\Local\Microsoft\Windows Sidebar\Gadgets. Sedan kan du lägga till den från Sidpanelen.

Fördelar: Ger en fingervisning om diskutrymmet på diskarna samt möjliggör snabb borttagning av enheter.


Nackdelar: Krånglig installation. 


Betyg: 5/10
Ladda hem Remove Drive Safely gadget

17. Alltid en färgväljare nära till hands
Color Picker

Oavsett om du håller på med bildredigering, webbdesign, layout eller andra grafiska företeelser så kommer gadgeten Color Picker garanterat väl till pass. Precis som i Adobe Photoshop eller andra bildredigeringsprogram så får du en färgväljare vart som helst på skärmen. Dessutom får du upp en förstoring tillsammans med en tydlig bild av den färg du har muspekaren på för tillfället, vilket gör det enkelt att välja färg.

Efter installationen av gadgetens MSI-paket måste du från Startmenyn > Alla program välja Color Picker Gadget välja "Use Color Picker gadget" för att lägga till den i Sidpanelen.
Tyvärr så fungerar gadgeten inte särskilt väl om du kör 64-bitarsversionen av sidpanelen. Detta kan du dock lösa genom att även på 64-bitarsversionen av Vista leta upp 32-bitarsversionen av sidpanelen och istället köra den för att få en fungerande Color Picker.

Fördelar: Smidigt verktyg för alla som håller på med bildhantering och layout.


Nackdelar: Att det inte fungerar som standard på 64-bitarsversionen drar ner betyget. 


Betyg: 6/10
Ladda hem Color Picker gadget

16. Datorinformation i stora lass
SysInfo

Med den här universalgadgeten får du reda på en hel del om din dator. Du får bland annat reda på Service Pack-nivå, datorns upptid, processorkärnornas belastning, ledigt fysiskt arbetsminne, status på hårddiskarnas lediga utrymme, batteri-information och hur länge batteriet räcker och en hel del annat smått och gott. Tyvärr så är den utflygande fliken där du hittar all information transparent vilket gör det omöjligt eller mycket svårt att se informationen.

Fördelar: Visar mycket information om ditt och dess status och belastning.


Nackdelar: Transparent bakgrund gör det svårt eller omöjligt att se informationen. 

Betyg: 6/10
Ladda hem SysInfo

15. Skriv ut snabbare än blixten
Drag and drop print

Med den här gadgeten kan du helt enkelt dra och släppa vilka filer som helst på gadgeten. "Skriv ut"-dialogrutan öppnas och du får välja skrivare och sedan skrivs den fil du släppt ut på den valda skrivaren. Enklare än så att blir det inte att skriva ut och du slipper först öppna filen och sedan från det öppna programmet skriva ut filen.

Fördelar: Effektiviserar utskrift av filer.


Nackdelar: Gadgeten är inte direkt estetiskt tilltalande.


Betyg: 6/10
Ladda hem Drag and drop print

14. Fånga skärmen eller fönstret
Screen Snaper

Screen Snaper är ett kraftfullt skärmfångarverktyg. Du kan ta helskärmsdumpar eller välja vilket fönster eller vilken region på skärmen du vill fånga. Förutom att kopiera dem till urklippshanteraren även sparas i bland annat jpg-, png- eller tiff-format. Gadgeten aktiveras automatiskt när du trycker [PrintScreen].

Fördelar: Smidigt verktyg för dig som tar många skärmdumpar.


Nackdelar: Inga direkta. 

Betyg: 6/10
Ladda hem Screen Snaper

13. Hitta bästa priserna med Prisjakt
Prisjakt.nu

Prisjakt är en sajt inriktad på att leverera de bästa priserna på teknikprylar och vad kommer då väl mer till pass än att de har en gadget där du snabbt kan söka upp produkter för att få fram bästa pris, eller se vilka omdömen produkterna fått innan du slår till?

Prisjakt är kända för att ha enormt bra sökmöjligheter och detta är något som de tar med sig även i gadgeten. "On-the-fly"-sökningar med live-resultat dyker upp snyggt och prydligt i ett extra fönster när du väljer att söka efter en produkt.

Fördelar: Hittar snabbt bästa priserna på det du söker och alla produkter du kan tänka dig finns med.


Nackdelar: Kunde vara fler sökresultat än fem som standard.


Betyg: 7/10
Ladda hem gadgeten

12. Skripta med PowerShell
PowerShell gadget

Om du skriptar och använder dig av den nya kommandoradstolken PowerShell så lär du gilla PowerShell gadget. Du kan köra kommandot direkt från gadgeten eller låta expandera till ett i storlek bättre anpassa fönstret där du kan skriva din PowerShell-kod. Observera att när du laddar ner gadgetfilen döper du om den så att filändelsen blir".gadget" och sedan kan du installera den enkelt genom att dubbelklicka filen.

Fördelar: Perfekt gadget om du jobbar mycket med PowerShell.


Nackdelar: Inga direkta. 

Betyg: 7/10
Ladda hem PowerShell gadget

11. Håll på CPU-lasten
Multimeter Dual Core / Quad Core

Du får välja en av dessa gadgetar beroende på hur många processorkärnor du har i din dator. Informationen den visar är enkelt men mycket användbar för många, de visar belastning på processorkärnorna i din dator samt hur stor del av minnet som används.

Fördelar: Bra överblick över belastningen på en dator.


Nackdelar: Inga direkta. 


Betyg: 7/10
Ladda hem Multi Meter Dual Core
Ladda hem Multi Meter Quad Core

» Läs mer om Windows Vista på vår specialsida!


Vilken är din favoritgadget? Kommentera! 

Fakta

De topp tio nyttigaste gadgetarna finner du i del två av denna serie. Bland annat finns gadgetar som låter dig hålla stenkoll på trådlösa nätverk, dina senast använda filer och virtuella Hyper V-maskiner.