10. Koll på nätverksaktiviteten och nätverksinställningarna
Netgadget

Netgadget visar en graf över nätverksaktiviteten på din dator, både nuvarande och historik. Om du klickar på gadgeten så dyker det upp information om ditt nätverk. Du får bland annat reda på datornamn, domän, DNS-servrar med mera. Du kan här även snabbt få reda på din externa IP-adress.

Fördelar: Visar all nätverksinformation du kan tänkas behöva.

Nackdelar: Inga direkta.

Betyg: 7/10
Ladda hem Netgadget

9. Generera slumpmässiga lösenord
Password generator 

För dig som jobbar med användarhantering eller för dig som av en eller annan anledning skapar lösenord ofta passar gadgeten Password generator som handen i handsken. Du väljer hur många tecken långt du vill att lösenordet ska vara och så genereras ett slumpmässigt säkert lösenord.

Fördelar: Smidigt sätt att generera nya lösenord på och gadgeten tar knappt upp någon plats i Sidpanelen.

Nackdelar: Fler inställningsmöjligheter är önskvärt och främst att kunna välja vilka slags tecken som ska vara med i lösenordet.

Betyg: 7/10
Ladda hem Password generator

8. Lista över använda Officedokument
Office 2007 documents gadgets

Om du använder Officeprogrammen ofta, vilket inte hör till ovanligheterna, så kommer du att gilla den här gadgeten. Det den gör är att helt sonika sammanställa en lista över de senaste använda Office-filerna från Officeprogrammen Word, Excel och PowerPoint. Som standard visas de tre senast öppnade filerna och du får fram ett tiotal till på den utflygande menyn som du kommer åt enkelt via gadgeten. Där kan du även nåla fast dokument som du alltid vill kunna komma åt från listan.

Fördelar: Snabbar upp arbetet om du arbetar mycket med Office.

Nackdelar: Endast filer från Word, Excel och PowerPoint visas.

Betyg: 7/10
Ladda hem Office 2007 documents gadget

7. Magisk mapp automatiserar filhantering
Magic folder 

Magic folder är precis som det låter en magisk mapp. När du drar och släpper en fil på gadgeten så sorterar och flyttas filen, baserat på vilken filtyp det är till antingen dokument- eller bildermappen. Med gadgeten kommer ett antal fördefinierade filtyper men du kan lätt konfigurera egna sådana och även redigera till vilken mapp filerna flyttas.

Gadgeten har även en funktion för att bevaka nedladdningsmappen och sedan flytta filer därifrån, även där baserat på vilken filtyp det är. Något vi inte ser i många gadgetar är en uppdateringsfunktion men det finns i Magic Folder-gadgeten.

Fördelar: Underlättar och automatiserar till viss del filhantering. Ett plus är den inbyggda uppdateringsfunktionen.

Nackdelar: Gränssnittet är inte vackert, i övrigt finns det inte mycket att anmärka på.

Betyg: 8/10
Ladda hem Magic Folder gadget

6. Fullständig kontroll på virtuella Hyper-V-maskiner
Hyper-V Monitor Gadget 

Norrmannen Tore Lervik ligger bakom Hyper-V Monitor Gadget, som ger dig fullständig kontroll över dina virtuella maskiner som körs under Microsofts nya virtualiseringsplattform Hyper-V, direkt från Sidpanelen. Du ser i Sidpanelen statusen på alla virtuella maskiner och kan starta, pausa och stoppa dessa direkt från gadgeten. Du kan lägga till inte bara en server utan fler sådana om du så önskar.

Fördelar: Snabb och överskådlig status över dina virtuella maskiner och det är enkelt att hantera dessa.

Nackdelar: Om du ska hålla koll på fler servrar i olika domäner så är det en nackdel att du endast kan ange en uppsättning användarnamn och lösenord.

Betyg: 8/10
Ladda hem Hyper-V Monitor Gadget

5. Koppla dig via fjärrdator till Media Center
Media Center gadget

Med Media Center-gadgeten kan du dels ansluta lokalt till Media Center på datorn, men även till en fjärr-Media-Center-dator som kör tillägget WebGuide4. Det senare alternativet kräver att du på din Media Center-dator installerar ett verktyg. Via gadgeten får du sedan tillgång till inspelad tv, programguiden och du kan till och strömma live-tv via gadgeten och din Media Center-dator.

Fördelar: Att kunna styra inspelningen av program på sin Media Center-dator vart som helst ifrån är mycket smidigt, likaså att kunna se live-tv via gadgeten.

Nackdelar: Mycket kan gå fel och ibland fungerar det si och så där när man kör med fjärranslutningen.

Betyg: 9/10
Ladda hem WebGuide Media Center Vista Sidebar gadget

4. Kontrollera indexeringen i Vista
Indexer Status gadget 

Detta är en till utseendet mycket snyggt gjord gadget och den visar nuvarande status på de indexerande filerna. Du kan bland annat pausa indexeringen och sedan återuppta den. Det går även snabbt att nå indexeringsalternativet (som du vanligtvis når från kontrollpanelen) samtidigt som du kan ställa in gadgeten med färger enligt önskemål och smak.

Fördelar: Du kan snabbt nå indexeringsalternativ och kan pausa indexeringen vid behov.

Nackdelar: Inga direkta.

Betyg: 9/10
Ladda hem Index Status gadget

3. Järnkoll på trådlösa nätverk med suverän gadget
Xirrus Wi-Fi Monitor Gadget

Med Xirrus gadget för hantering av trådlösa nätverk kan du inte bara ansluta och se aktiva trådlösa nätverk utan även se vart dessa befinner sig på en virtuell karta. Du kan även få mer information om alla trådlösa nätverk inom räckhåll och får då reda på krypteringstyp, kanaler och frekvens som de olika trådlösa nätverken körs på samt märke och MAC-adress för basstationerna. I loggen ser du även eventuella fel som har uppstått i kommunikationen på ditt trådlösa nätverk.

Fördelar: Mycket detaljerad och avancerad information om inte bara ditt eget trådlösa nätverk utan även andra trådlösa nätverk.

Nackdelar: Inga direkta.

Betyg: 9/10
Ladda hem Xirrus Wi-Fi Monitor gadget

2. Outlook i gadgetform ersätter Outlook
Mini Outlook Inbox 

Att snabbt kunna ta emot och skicka e-post är något inte alldeles ovanligt i dagens kommunikationssamhälle. Med Mini Outlook Inbox behöver du inte ens ha Outlook öppet för att kunna läsa eller skicka e-post utan du läser e-posten direkt via gadgeten, där du även kan svara eller vidarebefordra dessa.

Fördelar: Snabbt att läsa och skicka e-post, du behöver aldrig ens öppna Outlook!

Nackdelar: Du kan få en del säkerhetsvarningar från Outlook.

Betyg: 9/10
Ladda hem Mini Outlook Inbox

1. Senaste dokumenten lätt tillgängligt
Recent items gadget

Om du snabbt vill kunna komma åt dina senast öppnade filer så är den här gadgeten perfekt. Den visar helt enkelt de senaste öppnade filerna på din dator men till skillnad från den lista du kan hitta i startmenyn i Vista så visas och sorteras här även filerna efter vilken mapp dom ligger i. Det ger alltså en betydligt bättre överblick. Du kan även nåla fast filer eller mappar du alltid vill ha med på listan, något som gör denna gadget till en riktig hit! Du väljer själv hur många filer du vill att gadgeten ska visa och kan därmed anpassa utrymmet den tar upp i Sidpanelen. 

Fördelar
: Ger en mycket bra överblick av de senaste öppna filerna, samtidigt som du snabbt når dessa.

Nackdelar: Inga direkta.

Betyg: 10/10
Ladda hem Recent items gadget

» Läs mer om Windows Vista på vår specialsida!


Vilken är din favoritgadget? Kommentera! 

Fakta

Håll koll på cpu-lasten, scripta smidigare med Powershell, hitta snabbt bästa priset hos Prisjakt och ta snabbt och enkelt bort usb-enheter. Med andra ord, ännu fler riktigt nyttiga gadgetar hittar du på platserna 11-20!