Företag som använder sig av bandbaserade lagringslösningar kan snart se fram emot nästa generations DAT-band, utvecklade av Sony och HP. Med dubbel kapacitet, snabbare lagring och lägre strömförbrukning lovar DAT-320 erbjuda ett betydande prestandasteg framåt enligt de två företagen.

Även fast den nya DAT/DDS-standarden utvecklas av Sony och HP genom samarbete, kommer dem att erbjuda DAT 320-band var för sig. I likhet med tidigare generationer av DAT/DDS kommer DAT 320 också att vara en öppen standard.

Marknaden för DAT-band fortsätter samtidigt att växa. Speciellt små och mellanstora företag samt företag med lokalkontor behöver praktiska lagringslösningar för att arkivera och säkerhetskopiera den ständigt ökande mängden digital data. Marknadsanalysföretaget IDC förutspår i en rapport att bandmarknaden kommer att vara värd över 1,4 miljarder dollar under 2009.

DAT 320 kommer att erbjuda upp till 320 GB kapacitet på ett enda band med backup-hastigheter på upp till 86 gigabyte per timme med 2:1 datakomprimering. Dagens format, DAT 160, erbjuder 160 gigabyte. DAT 320 kommer också att kräva färre watt per gigabyte än tidigare generationer och vara bakåtkompatibelt med DAT 160.

- Kunder oroar sig för att växa ur de bandenheter de använder idag och vill inte byta från en så kostnadseffektiv och välbeprövad teknik som DAT/DDS. Det är väldigt populärt att använda band för backup och arkivering, och genom att dubbla kapaciteten med DAT 320 kommer det att vara en perfekt lösning för små och medelstora företag som har begränsat utrymme för extra hårdvara, säger Robert Amatruda, forskningschef, Tape and Removable Storage, IDC.

HP och Sony kommer att erbjuda samma hårdvara för DAT 320, men kommer att utveckla unika funktioner i firmware-konfigurationen för att sälja DAT 320-band och media var för sig.

DAT 320 förväntas finnas tillgängligt under 2009.

LÄS MER: