Enligt The Registers källor ska den enorma kostnaden redan ha budgeterats för men alla frågor om exakta siffror avböjs med hänvisning till rikets säkerhet. Tidigare har den uppskattade kostnaden för projektet varit 19 miljoner pund. Internt går arbetet under namnet IMP, Interception Modernisation Programme.

Projektet har drivits av de brittiska underrättelsetjänsterna MI6 och GCHQ. En av de Internetleverantörer som The Register talat med beskriver de krav som dessa ställt på att få ut data som ”science fiction”. Tanken är att myndigheternas databas ska innehålla information om alla telefonsamtal, SMS, mail, snabbmeddelanden och vem som besökt vilka webbplatser i Storbritannien under de senaste två åren.

De företag som förväntas leverera trafikuppgifterna till databasen fruktar en teknisk mardröm ifall de ska tvingas formatera data som myndigheterna vill. Till att börja med ska en mobiloperatör, en Internetleverantör och en operatör av fast telefoni få varsin inkoppling där myndigheterna kan tappa av information.

Precis som datalagrings-direktivet och FRA-lagen i Sverige motiveras satsningen i Storbritannien med att detta krävs för att behålla den kontroll som försvinner när folk börjar kommunicera i fler kanaler än det fasta telenätet. Den motiveras också med det europeiska datalagringsdirektivet.

Källa: The Register

Läs också
Kritiken hårdnar mot FRA-lagen

Tillverkarna jublar över datalagringsdirektiv.