Intels kommande bärbara skoldator Classmate 3 ska utrustas med en skärm som både är tryckkänslig och kan roteras. Detta ger datorn tablet-funktionalitet, och den ska dessutom vara mer tålig och få bättre batteritid än tidigare modeller. På Intel Developer Forum visades en prototyp upp med en Atom N270-processor i 1,6 gigahertz, 8,9-tumsskärm, tiltbar kamera och snyggare design.

Målgruppen är fortfarande skolbarn som kan dra nytta av datorn i både utbildning och vardag. För närvarande säljs Intels bärbara Classmate-datorer i Indien och Storbritannien under en del olika namn, och man drog nyligen hem en order på 500 000 enheter till skolor i Portugal.

Den "konkurrerande" organisationen One Laptop Per Child har redan i dag en roterbar skärm i sin XO-dator, dock utan tryckkänslighet. Det ska däremot finnas i deras nästa modell som väntas vara klar 2010.

Ännu är Classmate 3 inte helt färdigutvecklad men ska enligt Intel börja tillverkas innan året är slut. Dock väntas priset gå upp en aning på grund av den mer avancerade skärmen, men exakt vad den kommer att kosta avslöjades inte. Operativsystemet är fortfarande Windows XP.


Classmate 3 är betydligt mer nätt än föregångaren till höger.

Källa: PC World, bilder från Gizmodo