Förlorade data har en obehaglig förmåga att bli uppmärksammade först när skadan redan skett. Att alltid göra säkerhetskopior är därför en viktig förebyggande åtgärd som kan spara både pengar och trasiga nerver.

Baseline Magazine har för ändamålet därför sammanställt en lista på 10 program som hjälper till med både lagring och säkerhetskopiering och som samtidigt är helt gratis att ladda ned och använda.

1. Cobian


Baserat på öppen källkod tillåter Cobian säkerhetskopiering från FTP-servrar, kopiering av filer större än två gigabyte och har en rad val för kryptering av kopierad data.

Senaste stabila versionen har versionsnummer 8, men en betaversion av version 9 finns också att tillgå. Den senare lägger till Zip-komprimering och olika varianter på SMTP-protokoll.

2. Microsoft Windows Backup


Installerad som standard i Windows XP Pro med möjlighet att installera separat för XP Home är det ett gratis verktyg för säkerhetskopiering som kan kopiera en hel hårddisk rakt av.

Utöver det har den inte så många funktioner att skryta över, men är samtidigt enkel att använda. Man säger helt enkelt åt programmet vilka mappar man vill ha säkerhetskopierade och väntar en stund medan programmet jobbar.

3. SyncToy för Windows


Inte lika komplett som de två ovanstående, men ändå fullt användbar. Dess huvudsakliga funktion är att hålla två mappar synkroniserade med samma innehåll. Det spelar ingen roll om det är mappar på samma hårddisk eller om de ligger utspridda på ett nätverk. Verktyget stödjer filsystemen NTFS och FAT och klarar schemaläggning av synkroniseringen.

4. Selfimage


Detta program skapar en avbild av en hårddisk eller en partition som sedan tillåter återställning om katastrofen skulle vara framme. Allt lagras och går att återställa, inklusive systeminställningar, programvaror, filtabeller med mera. En lösning som sparar mycket tid om en hel volym havererar och måste återställas från början.

5. Driveimage XML


Har samma funktioner som Selfimage men lagrar avbilden i formatet XML.

XML är i sig en standard som stöds av flera programvaror idag och används i stor utsträckning för webben. Detta har fördelen av att låta avbilden vara oberoende av programmet, det vill säga att man måste inte nödvändigtvis använda Driveimage för att återställningsarbetet.

6. Syncbackse


Finns i två varianter. Både gratis och en man betalar för. Dess specialitet är flexibel synkronisering av mappar över nätverk, antingen genom FTP eller via andra överföringsprotokoll. Praktiskt om man vill uppdatera innehållet på en webbserver eller kanske göra regelbundna säkerhetskopieringar till en internetbaserad lagringstjänst.

7. Filehamster


Även detta verktyg synkroniserar data. Genom att hålla reda på förändringar i realtid, är de filer man vill ha kopierade alltid uppdaterade så fort ändringar sker. Man kan även välja en hel mapp och låta programmet synkronisera samtliga filer i mappen.

8. Docsyncer


Gör säkerhetskopiering av valda filer med inriktning mot säkerhetskopiering över internet. Specifikt utvecklad för att fungera i harmoni med tjänsten Google Docs.

9. Mozy online


Ytterligare ett program för synkronisering av filer. I likhet med Docsyncer är den baserad på säkerhetskopiering mot Internetbaserade lagringstjänster. Betalar man 4,95 dollar per månad till lagringsföretaget Mozy, motsvarande drygt 30 kronor, får man också obegränsat med lagringsutrymme på deras servrar.

10. MS Office Live och Google Docs


Två direkt konkurrerande gratislösningar som fortfarande befinner sig i betastadiet men är fullt användbara.

Vänder man sig till Microsofts lösning får man 500 megabyte lagringsutrymme över webben, medan Google kontrar med mer imponerande 10 gigabyte.

Fördelen med Microsofts tjänst är att den är integrerad med programpaketet Office. Samtidigt får man tjänster som e-post och kalender över webben via Google som också erbjuder generösare lagringsutrymme.

Källa: Baseline Magazine

LÄS MER: