Acer har med sin Aspire One lyckats producera en rejäl utmanare till Asus Eee PC. Precis som motståndet finns Aspire One i en rad olika modeller beroende på tycke och smak, och datorn har precis hittat till svenska butiker. Nu sänker Acer priset på sina modeller i USA för att, som det heter, tilltala en större målgrupp.

Aspire One har en 8,9 tumsskärm, med Intels Atom N270-processor på 1,6 gigahertz. Linuxmodellen har 512 megabyte minne och en 8 gigabyte ssd för lagring, medan Windows XP-modellen har 1024 megabyte minne samt en 120 gigabyte hårddisk. Dessutom finns minneskortsläsare, webbkamera, trådlöst nätverk samt bluetooth. Optisk enhet saknas. Modeller med inbyggt 3G kommer senare under året.

De nya priserna varierar, men det är främst Windowsdatorn som ser den största sänkningen. Linuxmodellen har gått ner från 379 till 329 dollar, medan Windowsmodellen sänkts från runt 600 till 349 dollar. Dessutom introduceras ytterligare en Windows XP-utrustad modell med 160 gigabyte hårddisk och ett större batteri för 399 dollar.

I dag kostar Acers Aspire One runt 3000 kronor för Linuxmodellen, och strax under 4000 för den med Windows XP.

När de nya priserna letar sig till Sverige är oklart, men antagligen lär det inte dröja alltför länge. Hösten är fullspäckad av nya små bärbara, så kallade Netbooks, från Dell, MSI, HP, Fujitsu-Siemens och Lenovo.

Källa: X-bit Laboratories