Vi skrev nyligen om att Intels kommande Classmate 3-dator får en tryckkänslig skärm innan årsskiftet. Men redan om en månad kommer Gigabyte att börja sälja sin niotumsdator med tablet-funktion.

Gigabyte M912V använder som många andra en Intel Atom-processor och en gigabyte DDR2-minne, wifi, bluetooth, webbkamera och ett antal usb-portar. Hårddisken kan fås i storlekar på upp till 250 gigabyte.

Skillnaden mot andra små bärbara är att 8,9-tumsskärmen (på 1280x768 pixlar) både kan roteras och är tryckkänslig, samt att man lyckats klämma in en expresscard-plats på sidan av datorn. Expansionsmöjligheterna blir på så sätt betydligt bättre, och skärmen öppnar för fler användningsområden.

Tekniksajten Tech Report har snabbtittat på datorn på Nvidias Nvision-mässgolv och verkar positiva. Batteritiden är dock inte lika bra som på Eee PC-modellerna, men då har man lyckats klämma in en hel del mer teknik i samma format som Eee PC 901. Vikten ligger på 1,2 kilo.

Gigabyte M912V kommer antingen med tabletversionen av Windows XP eller Vista Basic, och det har även talats om någon form av Linux-variant. Inledningsvis väntas datorn kosta 799 dollar vid lanseringen i USA under september månad, men vad priset blir när eller om den kommer till Sverige är okänt.

Källa: Tech Report