Den nätta blåglänsande datorn i netbook-klass får oss att tänka på en metalliclackad sportbil. Den är elegant, men det praktikern i oss får oss att inse att den omedelbart kommer att bli fult fingeravtryckskladdig. Precis som sportbilen kommer den att ständigt behöva putsas för att ge ett fräscht och tufft intryck. Acer Aspire One finns också i vitt, senare i höst kommer den även i rosa och brunt.

Storleksmässigt är den något bredare och djupare än Asus Eee 901, men aningen tunnare. Båda datorerna väger knappa kilot plus strömadapter. Skärmstorleken är densamma, 8,9 tum med upplösningen 1024x600 punkter och skärmen är mycket skarp och trevlig att arbeta vid trots att den är högglansig. Acer har dock något mindre tangenter, 12 mm, jämfört med den Asus vi testat tidigare. Asus-exemplaret hade dock inte svenskt tangentbord, så vi reserverar oss för att de 15 mm kan ha minskat till svensk serieleverans.


Hårda knappar


Tangenterna är lite hårda, men helt okej att skriva på om du inte har tänkt skriva en längre roman. Däremot är styrplattan, och framför allt dess hårda och svårtryckta knappar, helt under all kritik. Bättre då med styrpinne, eller varför inte skicka med en liten nätt usb-mus?

Under huven hittar vi processorn Intel Atom N270 på 1,6 GHz. Arbetsminnet är bara på 512 MB och man har valt en SSD-disk på 8 GB. För en knapp tusenlapp till kan du få Acer Aspire One med Windows XP, 1 GB arbetsminne och en traditionell hårddisk på 120 GB, för övrigt samma pris som Asus Eee 901.

Utrustningen är i princip lika bra som i Asus, förutom att bluetooth saknas. Tre usb-portar, vga-kontakt och både vanligt och trådlöst nätverk finns. Dessutom finns en fem-i-ett-kortläsare samt en särskild SD-läsare som kan användas för att öka på lagringskapaciteten ytterligare. Webbkameran är dock bara på 0,3 megapixlar.


Inte användarvänligt för alla


Den första anblicken när vi på 20 sekunder startat upp datorn med Linpus Linux Lite (en specialversion av Fedora) är att det ser mycket enkelt och lättanvänt ut. Skrivbordet är indelat i fyra rutor där olika program grupperats.

Gränssnittet är på engelska, men översatt skulle det kunna bli kommunikation, arbete, nöje och filer. Kommunikationsdelen innehåller bland annat en webbläsare och en e-postklient, arbetsdelen liknande program som i Microsoft Office, nöjesdelen diverse spel och ett fotohanteringsprogram och fildelen diverse funktioner för att hantera foton, filmer, musik och andra filer.

Det verkar alltså vara precis vad du behöver för exempelvis semesterresan. Men vi blir lite besvikna när vi upptäcker att den medföljande 77-sidiga pdf-filen med användarmanualen tar så lång tid att öppna att vi börjar undra om datorn redan hängt sig. Likaså kan du inte utan Linuxoverall och en burk joltcola innanför västen hämta eller lämna filer på ett Windowsnätverk, något som de flesta antagligen har behov av, oavsett om det är på jobbet eller i hemmanätverket.

Ett förinstallerat program för att koppla ihop datorn med en Windowsdator borde vara en självklarhet. Detta är i och för sig inte unikt för Acer, utan gäller generellt för Linuxdatorerna som kommer alltmer på marknaden.


TechWorlds slutsats


Värmen under datorn uppmättes till 32,5 grader, klart svalare än Asus. Ljudnivån ligger på 37,5 decibel, vilket är en decibel högre än Asus. Acer och Asus är lika energisnåla – 0,01 kWh. Eftersom prislappen är en knapp tusenlapp lägre för Acer kan vi inte annat än förorda den. Acer är trots allt ett mycket prisvärt val av nätboksdator.

» Läs mer om bärbara datorer och smartphones på vår specialsida!

» Läs fler tester i Testportalen!

Fakta