Små billiga bärbara, eller netbooks som de också kallas, har snabbt blivit det senaste modet bland de som vill ha en liten bärbar som kan tas med utan större besvär. Datorerna kostar heller inte så värst mycket, men är det verkligen säkert att de passar just dig?

 

Här följer en lista på sju saker du bör tänka på inför ett bärbart köp:

Vad ska du använda den till
Även om det låter klyschigt är det sant. Du bör veta exakt vilka användningsområden du behöver datorn till. Det låga priset bygger ofta på kompromisser, och en av dem är rå prestanda. En lite dyrare "vanlig" bärbar har mer hästkrafter för den som inte bara tänker surfa och ordbehandla.

Skärmstorleken
Eee PC finns med sjutumsskärm, men för många är den på tok för liten. 8,9-tummarna ger mer yta och det finns en anledning till varför så gott som samtliga tillverkare använder den storleken eller större.

Batteritiden
En bärbar utan bra batteri är inte mycket att ha, så därför bör du sikta på ett större batteri om det finns tillgängligt. De flesta erbjuder ett 3-cellsbatteri som standard, vilket håller vikten och storleken nere, men med ett 6-cellsbatteri har du ofta dubblat batteritiden för några extra hundralappar.

Tangentbordet
Det kan vara en idé att försöka provskriva på en bärbar du är intresserad av innan du beställer den. Tangentborden är ofta av det mindre slaget, vilket inte passar alla fingrar.

Operativsystem och mjukvara
Många modeller kommer med Linux, som kräver mindre resurser än Windows men kan behöva en del inlärning. Fördelen är att det är gratis, och utbudet av fri mjukvara på nätet är stort.

Pris
När du börjar närma dig fyratusen kronor för en netbook finns det plötsligt vanliga bärbara i samma prisklass. Dessa är ofta kraftigare, har 15-tumsskärm och dvd. Tänk på vad du behöver, och om storleken är viktigast.

Utbudet
I dagsläget är utbudet på den svenska marknaden Asus Eee PC och Acer Aspire One. Inom kort dyker dessutom MSI Wind och HP Mini Note 2133 upp, och Fujitsu Siemens, LG och Gigabyte släpper också sina små på europamarknaden under hösten. De flesta använder samma Atom-processor, men övrig utrustning varierar, med nio eller tiotumsskärmar, hårddisk eller ssd, samt olika mängder ramminne och batteritid. Modeller som kommer lite senare under året skryter med inbyggda 3g-modem.

Källa: Infoworld