I Google Chrome, som är 100 procent öppen källkod, har utvecklarna använt en del beprövade tekniker men det mesta är nytt.

Google förlitar sig på motorn WebKit för att presentera webbsidorna. WebKit används av Apples Safari, KDEs Konqueror och Gnome håller för närvarande på med att byta helt till WebKit i sin fönsterhanterare. WebKit var första öppna motorn att spika Acid3-testet - ett test som visar hur bra motorn lever upp till existerande webbstandarder.

Det som ska lyfta webben till nya höjder är däremot kombon V8 och Google Gears. V8 är namnet på Googles JavaScriptmotor som gör om skripten till maskinkod. Därmed ska JavaScript i princip bli lika snabbt som ett lokalt installerat program.

Google Gears används för att ytterligare sudda ut gränsen mellan webben och skrivbordet. Google Gears gör det bland annat möjligt för utvecklare att anropa en lokal databas i webbläsaren och lagra information där. Med Google Gears kan utvecklare skapa webbaserade applikationer som fungerar även om du inte är ansluten till nätet. Tekniken används bland annat i Google Docs.

Google vill att fler bidrar till Google Chrome och har skapat en sajt för communityn på http://code.google.com/chromium/.

Koden i Google Chrome är licensierad under olika öppna licenser men den kod Google bidrar med släpps under licensen BSD. BSD är en mindre restriktiv licens än GPL och gör det möjligt att använda tekniken även i stängd mjukvara.

Google Chrome kan nu laddas ned för Windows XP och Windows Vista på http://www.google.com/chrome. Mjukvaran är så här långt bara för 32 bitar men en 64-bitarsversion är på väg, precis som versioner för Linux och Mac.

Källkoden finns redan att hämta hem och Google har även publicerat instruktioner för hur du ska gå tillväga för att kompilera Google Chrome för Linux. Det bör tilläggas att Linuxversionen är inte klar och att den kompilerade koden inte resulterar i en körbar webbläsare.