Skräppost har en ofta en förmåga att nästla sig in genom de finaste filter och skydd för att i slutändan landa i våra inkorgar och ta upp tid i onödan. McAfees svenske säkerhetsexpert Niklas Eklöv delar därför med sig av 10 råd för att undvika att inkorgen i våra e-postprogramm svämmar över av skräppost eller så kallad spam.

– Skräppost har funnits i våra inkorgar under en mycket lång tid. I år fyllde det 30 år. Men i själva verket är detta välkända fenomen förrädiskt. Skräppost är idag långt mycket mer än bara ett irriterande inslag i våra e-postbrevlådor. Spam har blivit ett verktyg för internetbrottslingar som används för att attackera både privatpersoner och företag. Oavsett om målet är att stjäla information, pengar eller att infektera en dator eller ett helt nätverk, så vet vi att detta hot ständigt utvecklas, säger Eklöv

10 råd för att undvika skräppost:


1. Lägg inte upp e-postadresser på internet, på till exempel sociala forum. När väl din adress ligger på internet kan det vara svårt att få bort den.

2. Svara aldrig på skräppost! Svarar du på ett spammejl bekräftar du för ditt e-postprogram att meddelandet var giltigt. Det gör dig än mer sårbar för spammare då listor med e-postadresser som bekräftat spammejl är värdefulla och köps och säljs av spammare.

3. Öppna inte heller spammeddelanden. Många spammejl innehåller en funktion (ofta kamouflerad som en bild eller annan grafisk illustration) som innebär att spammare kan avgöra hur många meddelanden som mottagits och hur många mottagare som öppnat spammejl. Ett sätt att undvika denna funktion är att använda de senaste versionerna av e-postprogrammen Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird, som inte automatiskt laddar grafiska bilder i e-postmeddelanden.

4. Klicka aldrig på länkar i spammeddelande, även de som sägs vara för att avbryta e-postprenumerationer. Klickar du på denna länk bekräftas din e-postadress och att spammeddelandet mottagits av dig.

5. När du fyller i onlineformulär så kontrollera sajtens policy för att försäkra dig om att de inte säljer eller delar med sig av din personliga information till andra företag. Det kan även finnas en ruta i formuläret som inte ska vara ikryssad för att detta inte ska inträffa.

6. Svara aldrig på e-postmeddelanden som ber dig bekräfta kontouppgifter! Din bank, kreditkortsföretag, eBay, Paypal etc. har redan dina uppgifter, så varför skulle de behöva valideras. Om du är osäker på om ett meddelande verkligen är legitimt och om det verkligen kommer från den avsändare som uppges i mejlet så kontakta företaget direkt. Knappa in företagets webbadress i webbläsaren. Klicka inte på någon länk i meddelandet.

7. Kontrollera om din e-postadress är synlig för spammare genom att söka på adressen i en sökmotor som till exempel www.sesam.se eller www.google.se. Om din e-postadress är publicerad på webbsidor eller nyhetsgrupper så ta bort den så fort som möjligt för att minska inflödet av skräppost.

8. Se till att din antivirusmjukvara är uppdaterad. Det finns virus och trojaner som söker av hårddiskar efter e-postadresser som de kan attacker med skräppost och virus.

9. Många internetleverantörer erbjuder gratis spamfilter. Om det finns så aktivera det. Släpper filtret igenom skräppost så rapportera det till din internetleverantör, som kan uppdatera spamfiltret. Om din internetleverantör inte tillhandahåller spamfilter så installera anti-spamprogram.

10. Köp aldrig produkter eller tjänster av spammare. Spammarna förlitar sig på att en mycket liten del av dem som svarar på spam också köper det som erbjuds. Om skräppost blir en olönsam aktivitet att syssla med och tar för mycket tid i förhållandevis till avkastning, så kvarstår lite incitament för att spammarna ska fortsätta spamma.

– Skräppost kan vara skadligt, men går att undvika om användaren ser till att ha uppdaterad säkerhetsmjukvara på sin dator samt tänker på hur internet används och vilken information som lämnas ut. Resultatet är då en välstädad inkorg och en frisk dator, fri från virus och annat skadligt innehåll, avslutar Eklöv.

LÄS MER: