Den 10 september avfyras de första protonstrålarna längs den 27 kilometer långa cirkulära tunneln som byggts i gränstrakten mellan Frankrike och Schweiz. Men ju närmare starten man kommer desto högre skriker skeptikerna. Flera forskare har till och med fått ta emot dödshot.

Det finns nämligen en oro att partikelacceleratorn ska skapa ett svart hål som kommer att leda till världens undergång. Large Hadron Collider hoppas framkalla den gäckande Higgsbosonen. Det är den enda partikeln i standardmodellen som ännu inte observerats experimentellt, något som man nu hoppas kunna åstadkomma.

Telegraph UK rapporterar om att forskarna under en längre tid tagit emot telefonsamtal, fax och e-post från människor som varit både oroliga och aggressiva. Bland de forskare som hotats till döden för sin medverkan i projektet finns bland annat nobelprisvinnaren i fysik, Frank Wilczek. Så sent som förra veckan avslogs även ett juridiskt försöka att stoppa projektet.

En rapport som publicerats angående projektets säkerhet konstaterade tidigare att LHC endast simulerar något som hänt hundratusentals gånger tidigare i naturen.

Hur farlig partikelacceleratorn egentligen är får vi veta inom kort, men knappast den 10 september. De första protonstrålarna kommer nämligen endast att åka en väg, utan att möta något från andra hållet.

Källa: Telegraph UK