CERN är med sina 10 000 fysiker från 60 olika länder världens största forskningscenter. För att knyta samman alla forskare använder CERN en egenutvecklad Linuxvariant - CernVM - en modifierad variant av Red Hat Linux.

Mycket av hårdvaran som används kommer från Apple men ovanpå det är det VMware Fusion och CernVM som gäller. Linuxdistributionen används sedan för att kommunicera med LHC Computing Grid - ett världsomspännande nätverk på 150 olika platser med totalt 40 000 processorer och som hanterar 15 petabyte data årligen.

För CERN utger virtualisering den minsta gemensamma nämnaren. Oavsett vilket operativsystem forskarna själva föredrar kan de köra CernVM i en virtuell miljö.

- CERN är en sann global organisation där forskarna använder PC eller Mac beroende på sina speciella krav vilket skapar en blandad miljö, säger Predrag Buncic som leder virtualiseringsarbetet på CERN.

- Det betyder att det blir svårt att distribuera ut program till alla våra fysiker och det är därför vi utforskar hur virtualisering kan hjälpa oss att nå det målet. Med VMware Fusion kan Mac-användare använda exakt samma virtuella maskiner som PC-användaren som använder VMware Player, fortsätter Predrag.


Scientific Linux - av fysiker för fysiker.

Tillsammans med ett annat forskningslaboratorium, Fermilab, har CERN också utvecklat en Linuxdistribution speciellt anpassad för fysiker. Distributionen går under namnet Scientific Linux och är även den en preparerad variant på Red Hat.

Distributionen innehåller bland annat stöd för det digitala filformatet FITS, visualiseringsmjukvaran Graphviz och programmeringsspråket R.


KDE syns tydligt på de första bilderna som CERN kablade ut.

Teamet bakom fönsterhanteraren KDE har också noterat att CERN gillar Linux och KDE. I ett inlägg idag gratulerar de CERN till ett lyckat experiment och uttrycker sitt nöje över att de första bilderna från partikeldetektorn Atlas presenterades på KDE.