Pardus är en Linuxdistribution utvecklad på initiativ av det turkiska forsknings- och teknikutvecklingsministeriet. Själva ordet pardus är det latinska namnet för leopard och djurtemat är genomgående i distributionen, som släpptes i sin första version 2005.


Ubuntu är afrikanska för medmänsklighet och distributionen kom ut i sin första version 2004. Pardus har hämtat sin inspiration från tekniska Gentoo och Ubuntu kommer ursprungligen från Debian.

Båda distributionerna är enkla att installera. Ubuntu har fler installationsalternativ och finns även i en uppsjö olika varianter, som Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Gobuntu, Ubuntu-Studio med flera. Ubuntu bjuder även på en kombinerad live- och installations-cd. Till Pardus finns en cd för installation och en live-cd att använda när du vill testa systemet utan att installera.

Bra. Både Pardus (överst) och Ubuntu har bra verktyg för nätverksinställningarna. Trådlöst, bluetooth, modem och trådbundet finns med från start.

Med guide eller utan

När installationen är klar börjar skillnaderna att märkas. Ubuntu lämnar användaren åt sitt öde medan Pardus i stället startar en guide som låter användaren konfigurera hur systemet ska uppföra sig. Du får möjlighet att bestämma hur dubbelklick ska uppfattas, vilka inställningar som ska gälla för nätverket och hur ofta systemet ska leta efter uppdateringar på nätet. Ubuntu har ingen sådan guide över huvud taget.

Standardskrivbordet i Ubuntu är Gnome 2.22.1, men skulle du i stället vilja köra KDE kan du installera Kubuntu eller lägga in KDE i efterhand.

I Pardus har du inte några möjligheter att välja utan är tvungen att använda KDE 3.5.9. Eftersom utvecklarna numera har lämnat KDE 3 och växlat över till KDE 4 ger Pardus ett lite gammaldags intryck. När vi gjorde testet tittade vi på Pardus 2007.3. Nya versioner som kommer under det här året bygger troligtvis på det betydligt fräschare KDE 4.

Båda distributionerna har automatiska uppdateringsmekanismer som ser till att ditt operativsystem har de senaste programmen och aktuella säkerhetsfixar installerade. Pardus pakethanterare är mer grafisk än Ubuntus och låter dig se inom vilka kategorier du har nya uppdateringar. I sin programinstallerare har Pardus lagt ned energi på att visa upp logotyper och länkar även till projektets hemsida. Ubuntus Synaptic visar inte något annat än vanlig, trist text utan länkar.

Pardus kan däremot inte mäta sig med Ubuntu när det gäller mängden program. I Ubuntus programarkiv finns över 20 000 projekt, i stort sett alla öppna projekt du kan tänka dig. Pardus är betydligt mer begränsat och saknar kända program som exempelvis Sunbird. Dessutom får vi intrycket att programmen inte är lika färska som i Ubuntu.

 

Pardus – få användare men stabil


+

• Ett enkelt men kraftfullt administrativt gränssnitt.


• Installationsverktyg som gör det enkelt för användaren att lägga till program.


• Stabilt som berget.


• Få Pardusanvändare gör det svårt att få hjälp och hitta information på nätet.


• Vissa öppna program är inte tillgängliga via programarkivet.


• Ingen stabil släppcykel.

Bättre koll i Pardus paneler

Vad Pardus har som vi saknar i Ubuntu är en kontrollpanel värd namnet. Med kontrollpanelen Tasma lägger du upp användare, gör nätverksinställningar, ställer in språk och hanterar dina hårddiskar. I Ubuntu måste du in i två olika menyer och leta bland programmen. Användarhanteraren i Pardus är också betydligt trevligare och mer överskådlig än den i Ubuntu. Nybörjare har en bättre chans att hitta på egen hand med hjälp av Tasma än via de spretiga och inkonsekventa menyerna i Ubuntus Gnome.


Pardus har en kontrollpanel med alla systeminställningar.Ubuntus inställningar ligger utspridda i menyerna i Gnome.

Styrelsen i hetluften

Pardus bygger på Gentoo, en distribution där större delen av styrelsen plötsligt flydde fältet och gick under den mexikanska jorden.

Ubuntu kommer ursprungligen från Debian, ett projekt där grundaren Ian Murdock inte längre finns med och där de nuvarande styrande har fått ta emot hård kritik för sin slapphänta hantering av nya utvecklare.

Problemen till trots har både Pardus och Ubuntu lyckats riktigt bra, även om Ubuntu har kommit väldigt mycket längre.

Pardus har en liten men växande skara användare i Sverige. Ubuntu har en massiv community med drygt 8 000 svenska registrerade användare på Ubuntu-se.org. Stöter du på problem har du alltså betydligt större chans att få hjälp om du använder Ubuntu.

Även om Ubuntu klår Pardus på de flesta punkterna betyder det inte att Ubuntu inte har något att lära av den turkiska uppstickaren. Pardus pakethanterare känns mer genomarbetad och har större möjligheter eftersom den är byggd i Python och informationen skickas i xml. Ubuntus programhanterare är betydligt tråkigare. Tasma, kontrollpanelen i Pardus, är också enklare att använda än det gytter av inställningar du har i Ubuntu.

Ubuntu – hög utvecklingstakt


+

• Stort centralt programarkiv med 23 000 titlar.

• En gigantisk användarcommunity gör det enkelt att få hjälp.

• Hög utvecklingstakt med förutsägbara släppcykler.

• Har oftast inga egna administrativa gränssnitt.

• Hög utvecklingstakt gör distributionen mindre stabil.

• Nya programversioner har viss eftersläpning.

TechWorlds slutsats

Pardus har en del intressanta egenutvecklade verktyg där paketinstalleraren och kontrollpanelen utmärker sig. Pardus ger ett stabilt men tyvärr tråkigt intryck. Distributionen kommer sannolikt mest till sin rätt som klient för vanligt skrivbordsarbete, där stabilitet och funktioner är viktiga ledord.

 

”Ubuntu vinner duellen tack vare en gigantisk användarcommunity”

Ubuntu vinner duellen tack vare en gigantisk användarcommunity och förmågan att attrahera duktiga utvecklare. Ubuntu har också en stabil släppcykel och ger en inblick i utvecklingen som få andra distributioner erbjuder.

Är du ute efter ett operativsystem som är stabilt, enkelt för användaren och gör vad det är tänkt att göra – titta på Pardus. Vill du vara med där det händer – välj Ubuntu.

 
Vilken distribution väljer du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Produkt

Pardus 2007.3

Ubuntu 2008.4

Tillverkare

Pardus

Canonical

Hemsida

www.pardus.org.tr/eng

www.ubuntu.com

Svenskt forum

pardus-linux.se

www.ubuntu-se.org

Pris

gratis

gratis

Administration

20 av 25

15 av 25

Support

10 av 25

25 av 25

Program

20 av 25

25 av 25

Stabilitet

20 av 25

15 av 25

Totalt

70 av 100

80 av 100