På sajten Computerworld har man uppgraderat en Windows-baserad laptop från hårddisk till ssd och därefter delat med sig av sina erfarenheter för att andra ska slippa vara efterkloka.

Uppgraderingen går även att göra för stationära datorer, men då måste man, utöver handhavande nedan, också köpa till ett hårddiskkabinett på 3,5 tum för att kunna montera den i datorns chassi. Ssd-enheten monteras då i kabinettet som i sin tur monteras i datorns hårddiskplats.

Kontrollera kompatibilitet
Det första steget i uppgraderingen är att kontrollera om den bärbara datorn har SATA-gränssnitt för anslutning av lagringsenheter. Om det inte är fallet finns det risk att ssd-enheten inte passar. Detta gäller även formatet på den plats där hårddisken sitter, då ssd-enheter generellt är anpassade för storleken 2,5 tum. Lenovos bärbara X300 Thinkpad är ett exempel på en laptop vars lagringsplats avviker från den storleken.

I samma veva är det också värt att kontrollera om ssd-tillverkaren erbjuder mjukvarumässigt stöd för Windows XP. När det gäller Windows Vista är det dock lite enklare, då Vista hanterar uppdatering av nödvändiga ssd-drivrutiner automatiskt.
 

Klona din nuvarande installation
För att spara tid i övergången från hårddisk till ssd är det enklast att klona allting från hårddisken direkt till ssd-enheten. Då får man med både operativsystem, drivrutiner och programvaror och slipper ägna tid åt tidsödande ominstallation. Det finns idag många olika lösningar för att klona en enhets innehåll. En av dessa är exempelvis Apricorns Drivewire som innehåller både nödvändig mjukvara och hjälpande instruering.
 

Se upp med statisk elektricitet
När kompatibilitet kontrollerats och kloning av hårddiskens innehåll är utfört, är nästa steg att koppla bort datorn från alla sladdar, ta ut batteriet och öppna den panel som döljer hårddisken.

Äldre datorer kan eventuellt också kräva att hela datorns underdel skruvas loss. Notera i sådant fall vilka skruvar som hör var så att allt blir rätt när datorn ska skruvas ihop igen.

I samband med skruvandet är det också viktigt att inte vara laddad med statisk elektricitet, då elektroniska komponenter är känsliga för urladdningar. Ta med handen på ett värmeelement eller liknande jordad struktur för att ladda ur eventuell statisk laddning från kroppen innan du sätter igång. Undvik också ylletröjor, tygbeklädda stolar, husdjur och heltäckningsmattor under tiden du jobbar.
 

Jobba metodiskt
Olika tillverkare använder olika lösningar för att installera hårddiskarna. Det lönar sig därför att titta efter innan man börjar slita i grejerna. Det kan till exempel finnas skruvar som inte syns vid första ögonkastet. Det är också vanligt med olika varianter på hur kablar är arrangerade. Ibland sitter också hårddisken direkt ansluten till moderkortet.

Det är inte heller ovanligt att lite kraft krävs för att koppla loss hårddisken oavsett hur den är inkopplad. Var därför försiktig och se till att du inte drar snett eller trycker onödigt hårt i någon vinkel när allting är lösskruvat och ska lossas.

Att installera ssd-enheten går till på ungefär samma sätt som när hårddisken monterades loss. Skillnaden är att man gör allt i omvänd ordning och att det kan krävas att man stuvar tillbaka kablar utan att klämma dem. Grundtipset är att vara noggrann och att inte stressa.
 

Slutfasen
När din nya lagringsenhet väl är på plats och datorn hopmonterad är det bara att koppla in strömmen, slå på datorn och vänta på att den startar upp. Första gången detta görs tar det ofta en längre stund än vad man kanske är van vid. Det är dock inget att få panik över utan är normalt för ssd.

Windows bör under start också känna om nya drivrutiner behövs och kan eventuellt be dig starta om datorn för att dessa ska installeras. Efter detta ska dock bara vara att tuta och köra.

Källa: Computerworld

LÄS MER