Utbudet av nas-enheter med fyra diskar har växt märkbart sedan vi senast gjorde ett sådant här test i TechWorld nummer 8/2007. Den här gången har vi valt ut sju modeller avsedda för skrivbordet, jämfört med de tre som var med senast. En av deltagarna i det förra testet var avsedd för rackmontering men någon sådan tog vi inte med nu.

Det finns många fler modeller på marknaden. Några märken och modeller kom av olika anledningar inte med i det här testet. Ytterligare modeller dyker dessutom upp framöver.

När vi bjöd in till test förra gången hade vi begränsningen att nas-enheterna inte fick kosta mer än 10 000 kronor. Den här gången behövdes ingen sådan spärr. Vi ville i stället ha in de billigaste enheterna som klarar raid 5.

Priserna verkar inte ha förändrats mycket på ett år, vilket vi tolkar som att behovet fortfarande är större än utbudet. Det finns ett mycket stort sug efter sådana här produkter och ännu är utbudet inte så stort att priskonkurrensen börjat märkas på allvar.

De här enheterna är ändå överlag mycket prisvärda för ett företag. I många fall är de kompetenta nog att ersätta en mindre filserver. Samtidigt kostar de rejält mycket mindre än en sådan i inköp. Nas-enheter är enklare och därmed billigare att komma igång med, de kräver avsevärt mindre service och support och de drar mindre ström.

Självklart finns det några begränsningar jämfört med en mer traditionell filserver. En nas-enhet är lite mindre utbyggbar, men notera att alla enheterna i startfältet utom Drobo kan expanderas och kompletteras med usb-diskar. En av dem, Synology, har dessutom e-sata-anslutning.

En fördel med en traditionell filserver är att den har ett vanligt operativsystem. Det innebär att du kan installera och köra valfria program på den. Ett vanligt operativsystem ger samtidigt nackdelar som behov av systemuppdateringar, krav på virusskydd och över huvud taget mer underhåll.

Vad du ska välja, nas-enhet eller filserver, beror förstås på vad det är för typ av lagring du är ute efter. Vill du bara ha ett rymligt och prisvärt datautrymme för säkerhetskopior är en nas-enhet utmärkt. Den är också ett utmärkt komplement till just en filserver som kan säkerhetskopiera sina data till nas-enheten.

Rysk roulette med höga insatserDe testade produkterna erbjuder fantastiska möjligheter att kontrollera trafiken till företagsnätet. http://idg.se/polopoly_fs/1.183570.1223108463!imageManager/1983231048.gifSamtidigt är det inte helt lätt att utnyttja alla funktioner på ett bra sätt – den som säljer routrarna kan enkelt sälja även en bunt konsulttimmar för konfigurering.

Det här är inga produkter du hanterar genom att skjuta från höften. Väl igång ger de dock företagets anställda en grym möjlighet att alltid ha rätt information inom räckhåll.Martin Agfors, testare


Något vi rekommenderar är att placera nas-enheten i ett låst och skyddat utrymme skilt från det övriga kontoret. Vid inbrott eller rent av brand har den då större chans att klara sig. En ännu säkrare lösning är att placera den här enheten på ett helt annat ställe och köra säkerhetskopior till den via vpn.

Här tycker vi att företag som Netgear enkelt borde kunna skapa färdiga paket med ett par nas-enheter och ett par delvis färdigkonfigurerade brandväggar. Företaget säljer redan alla produkter som behövs och de kan lätt skapa färdiga vpn-lösningar som blir extremt enkla att komma igång med.

  Netgear Readynas NV+

Förra årets testvinnare Netgear Readynas är tillbaka och den klarar sig fortfarande mycket bra, trots den betydligt hårdare konkurrensen i det här testet. Det här är en snabb och trevlig enhet med mycket bra administrationsgränssnitt.

Själva lådan är helt i metall och har en rejäl metallbåge baktill som skyddar kabelkopplingarna och fungerar som bärhandtag.

Konstruktionen i metall gör Netgear Readynas tung men samtidigt känns den betydligt mer förtroendeingivande stadig än de mer plastiga konkurrenterna.

Det här är testets minsta låda sett till yttermåtten, vilket inte är någon nackdel på trånga skrivbord. Vi uppskattar verkligen den lilla lcd-panelen framtill som berättar vad enheten håller på med vid start och under drift.


Prestanda

När du läser våra prestandatester bör du hålla en sak i minnet. De är i första hand gjorda för att jämföra enheterna inbördes. Skulle ni själva mäta med en av enheterna i ert nätverk kan ni få både sämre och bättre resultat. Hur bra prestanda blir i just ert fall beror på en lång rad faktorer. Hur just vår testmiljö ser ut kan du läsa om i faktarutan här under:

Skillnader i prestanda och ljudnivå


Prestandamässigt leder helt klart Synology, men Zyxel är inte långt efter. Netgear och Qnap hänger med bra. Drobo och Lacie har svårast att hänga med i de övrigas tempo. Iomega och vårt mätprogram Iometer kom trots namnlikheten inte alls överens, därför presenterar vi inga mätvärden för den.


Effektmässigt är det Drobo och Qnap som är bäst, de övriga ligger runt tio watt högre. Drobo är dessutom tystast och är den enda som knappt märks om den står på ett skrivbord. De övriga surrar och susar, inte direkt irriterande men så att det hörs.

Våra mätvärden är däremot representativa för vad många användare kommer att uppleva i prestandaväg och de utgör en bra grund för att jämföra produkterna inbördes. Överlag har alla enheterna prestanda nog för att vara mycket smidiga lagringsenheter för säkerhetskopior eller som lagringsplats för gemensamma filer.

”Jobbar ni med textdokument, kalkylblad och liknande fungerar de dessutom bra som arbetsdiskar.”

Jobbar ni med textdokument, kalkylblad och liknande fungerar de dessutom bra som arbetsdiskar. För mer krävande användning, till exempel om ni arbetar med tyngre mediefiler, bilder och liknande, håller de inte som arbetsdiskar.

Det här är inte något konstigt eller förvånande. Trots gigabithastighet blir en nätverkskoppling ofta lite för långsam för riktigt krävande arbete med stora filer. För den typen av tyngre användning räcker det inte att enbart ha snabba lagringsenheter. Hela infrastrukturen inklusive datorn du sitter vid och nätverket måste vara extremt kraftfulla för att klara sådan användning.

Det här testar vi

Flera av testdeltagarna har mängder med mer eller mindre fantasifulla finesser. En del finesser som inbyggda dhcp-, ftp- och webbservrar är förstås smarta och användbara för vissa. Andra finesser, som till exempel färdiga funktioner för fotoalbum eller Itunesserver, är som vi ser det mer tänkta för hemanvändare.

Vi har enbart testat enheterna i deras egenskap av lagringsenheter enligt vårt scenario. Vi ger givetvis pluspoäng för de finesser som vi bedömer är nyttiga på ett kontor men resten ignorerar vi. Framför allt fokuserar vi på hur lätt det är att komma igång med enheterna, hur lätt det är att skapa användare med olika behörigheter och hur bra prestanda de har.

De finesser vi verkligen ger pluspoäng för är exempelvis möjligheterna till säkerhetskopiering: dels om du får med bra program för säkerhetskopiering av data på de anslutna klientdatorerna, dels om innehållet på själva enheten enkelt kan säkerhetskopieras till anslutna diskar eller andra enheter.

Bra (och dåliga) detaljer

Det går inte att komma ifrån att en del av enheterna känns mer omtänksamt konstruerade. Ta en enkel sak som att märka enheten med mac-adressen. De flesta deltagarna har den lätt synlig intill nätverksportarna, vilket är bra. Drobo och Zyxel har dumt nog den märkningen på enhetens undersida och Iomega har inte satt ut den över huvud taget.

Vi gillar lcd-panelen framtill på Netgear Readynas, en enkel och smart lösning som gör det så oändligt mycket lättare att veta vad enheten håller på med. Även Drobo har en lösning vi gillar. Lysdioderna kan lysa med tre olika färger samt blinka. Vad de olika signalerna betyder står tryckt på en klisterlapp på insidan av locket – det är både omtänksamt och smart.

När vi ändå är inne på Drobo: Varför är det den enda tillverkaren som vågat frångå de obegripliga diskslädarna? Vad fyller slädarna för funktion? Vi misstänker att de mest finns där för att det är så det brukar se ut. Någon funktion fyller de inte. Drobo klarar sig bevisligen utmärkt utan dem. Ska du byta en disk behövs ingen skruvmejsel och du slipper de små eländiga skruvarna som alltid kommer bort.

En annan detalj som retar oss är de verktyg som tillverkarna skickar med för att lokalisera och ansluta till enheterna från en klientdator. Själva programmen är i samtliga fall tydliga, snabba och enkla att använda. Iomega är däremot ensamt om att vara smart.

Företagets verktyg kan köras direkt från cd-skivan utan att du behöver installera det. Säg att du ska ansluta tio klientdatorer till din nas. Vill du då verkligen installera ett verktyg på allihop? Med Iomegas lösning kan du köra verktyget från en cd, en usb-pinne eller en redan ansluten nätverksdisk.

Drobo Share

Egentligen är Drobo Share namnet på plattan som Droboenheten står på. Plattan innehåller en nätverkskontakt och kopplas till en eller två Droboenheter med en liten kort usb-kabel.

Annars är Drobo både bokstavligen och bildligen en svart låda. Drobo är mycket hemlighetsfulla med vilken teknik företaget använder internt. Du kan inte välja raidnivåer och den har i stort sett inga andra finesser än sin enkelhet och att den är tyst, men det är inga dåliga finesser. Den är verkligen otroligt enkel att använda och så tyst att den går att ha en halvmeter bort.

Drobo har en alldeles egen raidlösning som känns så som raid borde vara. Du stoppar bara i diskar, utan krångel med skruvar och slädar, och så har du mer disk tillgänglig. Dessutom kan du blanda olika diskstorlekar och diskfabrikat utan problem.


  Iomega 150d

150d från Iomega är en imponerande stor låda som enbart går att köpa med diskar monterade. Iomega ger inga garantier för att andra diskar du köper kommer att fungera. Skulle en disk haverera förmodas du alltså köpa ersättningsdisken från Iomega.

Den här typen av restriktioner för diskar är inte ovanliga i påkostade san-lösningar med extrema prestanda, men i en nas-enhet för skrivbordsbruk tycker vi att det förfelar mycket av idén med en raid-lösning. Kontrasten mot den mycket toleranta Drobo kunde inte vara större.

Bortsett från fyrkantigheten med diskarna är Iomega 150d en lättarbetad och mycket prisvärd lagringslösning med bra medföljande program för säkerhetskopiering. Zyxel NSA-2400
NSA-2400 från Zyxel har mycket bra prestanda överlag och i synnerhet vid våra praktiska filkopieringstester där den till och med är snabbare än testvinnaren från Synology. Däremot räcker dess prestanda märkligt nog inte till det snygga och tydliga webbgränssnittet. Att bläddra mellan sidorna är segt som tugggummi och det frestar rejält på tålamodet.

Zyxel NSA-2400 är ensam i startfältet om att inte acceptera hotswap, diskbyte under drift. Visst är det en nackdel, men vi tycker inte att den är speciellt viktig. Att stänga ned den här typen av enheter vid diskbyte är nog generellt sett en ganska bra idé.


Finesser

När det gäller finesser leder Synology ligan. Den mest oväntade finessen är Surveillance Station, vilken innebär att enheten kan styra och lagra bilder från ip-anslutna övervakningskameror. Vi ser dessutom den femte diskplatsen som en finess som onekligen ger Synology DS508 ett visst övertag över konkurrenterna.

Sedan har DS508 en e-sata-kontakt utöver de vanliga usb-kontakterna, vilket innebär att du kan plugga in ett helt diskkabinett med extra diskar utan att de får sämre prestanda än de interna diskarna.

Drobo är annars startfältets mest udda enhet. Den har inga andra finesser än sin extremt avskalade enkelhet, som onekligen gör den skrattretande smidig att komma igång med. Koppla in sladdarna, sätt i några valfria diskar, vänta tills alla lysdioder lyser grönt och du är igång. Varför krångla till det?

Dessutom ägnar sig Drobo åt någon form av kreativt trolleri med diskutrymmet. Kör du normal raid 5 är det alltid den minsta disken som styr den totala storleken på diskvolymen du skapar. Med Drobos hemliga system får du ut mer utrymme ur en hög blandade diskar än du får med raid 5. Vi misstänker starkt att Drobo antingen krypterar data eller paritetsdata, eller bådadera.

En annan intressant detalj med Drobos disksystem är att du kan ta ut diskarna ur en Drobo och stoppa in dem igen, i godtycklig ordning, i en annan Drobo och ändå ha alla data kvar. Klart smidigt.

Baksidan av det här är att det i dagsläget bara är ingenjörerna på Data Robotics som vet hur data på diskarna faktiskt är lagrade. Skulle du få diskhaveri kan inte dataräddningsföretag som Ibas gräva fram data på det sätt som de kan med traditionella raid-diskar. Data Robotics säger sig föra förhandlingar med några dataräddningsföretag så att de ska kunna arbeta med deras diskar om olyckan är framme.

En annan detalj att fundera över är strömförbrukning. Liksom filservrar har den här typen av enheter en tendens att stå på dygnet runt, året om. Här finns det goda möjligheter att spara pengar.

”Byter du ut filservern mot den strömsnålaste enheten sparar du mellan 1 000 och 1 500 kronor om året.”

Även en ganska enkel filserver med fyra datadiskar drar lågt räknat runt 150–200 watt. Byter du ut filservern mot den strömsnålaste enheten i det här testet, Qnap TS-409 Pro, sparar du mellan 1 000 och 1 500 kronor om året vid ett pris på en krona per kilowattimme.


 Synology DS508

När Synology tidigare deltagit i våra tester har företaget ofta fått oss att häpna över alla funktioner det lyckats bygga in i små lådor. DS508 är inget undantag – listan med finesser är mycket lång. Dessutom är den snabb, har testets klart snabbaste och snyggaste webbgränssnitt och är ensam i startfältet om att rymma fem diskar. Räcker inte det har den en e-sata-anslutning som ger möjlighet till ännu mer diskutrymme.

DS508 är mycket mer än en enkel nas-enhet, den är en direkt konkurrent till traditionella filservrar. Dessutom har den finesser som att övervaka via ip-kameror, agera bittorrent-klient samt köra en komplett webbserver med Php och Mysql.

Synology DS508 blir Bäst i test främst tack vare sina prestanda och sina genomtänkta funktioner. Lacie Ethernet Disk RAID
Lacie brukar göra prisvärda och gedigna lagringsenheter och Ethernet Disk RAID är inget undantag.
Det här är i grund och botten en Intel Storage System SS4000-E, fast färdigpaketerad med diskar, Lacies logotyp samt företagets service och support.

Ethernet Disk RAID har inte så många finesser och den är inte så snabb, men den gör det en nas-enhet ska göra. Dessutom är priset klart lockande.

Bland de finesser som finns hittar du möjlighet att köra en dhcp-server i enheten som har dubbla gigabitportar. Är du extremt säkerhetsmedveten kan du köra raid 5 med hot spare, vilket i praktiken innebär att minst tre av fyra diskar måste gå sönder innan du förlorar några data.


TechWorlds slutsats

Synology DS508 är snabbast, har flest finesser, det klart bästa gränssnittet och rymmer en disk mer än de andra. Det är inte alltid mest är bäst, men här är det faktiskt så. Visst är många av finesserna mest ämnade för hemanvändare, men flera av dem är vettiga även på kontoret. Synology har helt enkelt byggt en riktigt bra liten nas-enhet eller filserver.

Förra testets vinnare Netgear Readynas NV+ står sig fortfarande bra och är tillsammans med Qnap TS-409 Pro inte långt efter vinnaren. Qnap TS-409 Pro är inte bara bra, den är dessutom förhållandevis billig.

Lacie Ethernet Disk Raid är billigast av alla, tätt följd av Iomega 150d och Qnap TS-409. Vårt bästa budgetval blir ändå enheten från Qnap som inte bara är bra och billig i inköp – den drar dessutom minst effekt och blir därmed billigare att äga.

Slutligen vill vi ge en eloge till Data Robotics som visserligen inte var nära att vinna testet, men deras Drobo Share är en frisk fläkt som övriga tillverkare borde ta sig en titt på. Den visar hur oerhört enkelt det kan vara med lagring.

 Qnap TS-409 Pro

Nas-enheten Qnap TS-409 Pro följer hack i häl på Synology DS508 när det gäller utbudet av finesser och prestanda ligger inte heller långt efter. Det här är en riktigt trevlig nas-enhet som dessutom har den goda smaken att dra ungefär 25 procent mindre effekt än genomsnittet för hela startfältet. Med tanke på att sådana här enheter nästan alltid går dygnet runt, året om är det en klart intressant egenskap. Jämfört med en traditionell filserver med lika många hårddiskar är Qnap TS-409 Pro extremt strömsnål.

Qnap TS-409 Pro är inte bara billig i drift, inköpspriset är dessutom ett av de lägsta i startfältet. Kombinationen billig och bra ger den utmärkelsen Bästa budgetval. Det här är riktigt mycket lagring för pengarna.
Fakta & betyg


Tabellen finns även som pdf, ladda ner den här .

Tillverkare

Drobo

Iomega

Lacie

Netgear

Qnap

Synology

Zyxel

Modell

Drobo Share

150d

Ethernet Disk RAID

Readynas NV+

TS-409 Pro

DS508

NSA-2400

Kontakt/ distributör

Fix IT, Deltaco, Macline

Ingram Micro, GNT

Lacie (Scribona, GNT)

Ingram Micro, Techdata, GNT, Boston

Gandalf

EET Nordic AB

GNT, Techdata

Webbadress

www.drobo.se

www.iomega.com

www.lacie.com/se

www.netgear.se

www.qnap.com

www.synology.com

www.zyxel.se

Cirkapris (kr)

5 990 utan diskar

5 590 (1 TB), 8 490 (2 TB), 12 350 (3 TB)

5 600 med 4 x 250 GB

5 995 utan diskar

4 400 utan diskar

6 970 utan diskar

5 990 utan diskar

Garantitid (mån)/typ

24/inskick

36/utbyte/inskick

36/inskick

60/inskick

24/inskick

24/inskick

24/inskick

Kapacitet

4 diskar, 4 TB*

4 diskar

4 diskar, 4 TB

4 diskar, 16 TB

4 diskar, 4 TB

5 diskar

4 diskar, 4 TB

Disktyp

sata 1 och 2

sata 2

sata

sata 1 och 2

sata 1 och 2

sata 1 och 2

sata 1 och 2

Fildelnings-protokoll

cifs/smb

cifs/smb, ftp, afp, nfs, http

cifs/smb, ftp, nfs

cifs/smb, ftp, ftps, afp, nfs, http/https

cifs/smb, nfs, ftp, ftp via ssl/tls

cifs/smb, afp, nfs, ftp, telnet, ssh

cifs/smb, ftp, http

Nätverksportar (Gb)

1

1

2

1

1

2

1

Trådlöst nätverk

nej

nej

nej

nej

nej

nej

nej

Raid-nivåer

eget system

0, 1, 5

1, 5, 5+spare, 10

0, 1, 5, X-raid

0, 1, 5, 5+spare, 6, jbod

0, 1, 5

0, 1, 5, jbod

Hotswap

ja

ja

ja

ja

ja

ja

nej

Klientbackup

Microsoft Synctoy**

EMC Retrospect Express

Windows Backup & Recovery

EMC Retrospect

Netbak Replicator

Data Replicator 3

Genie Backup Manager***

Mått (mm)

151 x 190 x 270

180 x 293 x 363

160 x 214 x 243

132 x 200 x 222

176 x 188 x 225

203 x 177 x 242

140 x 305 x 300

Processor

ARM Marvell 5281 och Marvell 5182

400 MHz Power Architecture

400 MHz Intel

-

Marvell 5281 500 MHz

Freescale 800 MHz

Via C3 1,3 GHz

Minne

128 MB

256 MB ddr

256 MB ddr

256 MB ddr

256 MB ddr 2

512 MB sdram

128 MB dram

Operativsystem

Vx Works RTOS

Linux

Linux 2.6

Linux

Linux

Linux

Linux

Extra externa diskar

-*

via usb

via usb

via usb

via usb

via usb och e-sata

via usb

Skrivarserver

nej

ja, via usb

nej

ja

ja

ja

nej

Portar utöver nätverk

2 st usb 2.0

4 st usb 2.0

2 st usb 2.0

3 st usb 2.0

3 st usb 2.0

2 st usb, 1 st e-sata

3 st usb 2.0

Konsolport

nej

nej

nej

nej

nej

nej

nej

Fördelar

Enkelheten.

Priset, garantitiden.

Priset, garantitiden.

Prestanda, finesserna, garantitiden.

Pris, prestanda, finesser, effektsnål.

Prestanda, finesserna, gränssnittet.

Prestanda.

Nackdelar

Prestanda, okänt filformat.

Bara diskar från Iomega accepteras.

Prestanda.

Inga särskilda.

Inga särskilda.

Priset.

Segt webbgränssnitt.

Introduktion & dokumentation

18 av 20

16 av 20

15 av 20

16 av 20

16 av 20

16 av 20

16 av 20

Administration & hantering

13 av 20

15 av 20

15 av 20

16 av 20

16 av 20

18 av 20

12 av 20

Prestanda

11 av 20

12 av 20

10 av 20

14 av 20

14 av 20

16 av 20

15 av 20

Ljudnivå

9 av 10

7 av 10

7 av 10

6 av 10

9 av 10

7 av 10

6 av 10

Finesser

10 av 20

12 av 20

10 av 20

16 av 20

16 av 20

18 av 20

15 av 20

Garanti

4 av 10

8 av 10

8 av 10

10 av 10

6 av 10

6 av 10

6 av 10

Totalt

65 av 100

70 av 100

65 av 100

78 av 100

77 av 100

81 av 100

70 av 100

*Två Drobo-enheter kan kopplas till en Drobo Share och dubbla kapaciteten. **Laddas ned gratis från Microsoft. ***För klient och server (SQL samt Exchange).


Foto: Andreas Eklund Grafik: Jonas Englund


» Läs mer om lagring på vår specialsida!
» NAS - läsa alla våra senaste artiklar

Fakta

  • Drobo Share
  • Iomega 150d
  • Lacie Ethernet Disk RAID
  • Netgear Readynas NV+
  • Qnap TS-409 Pro
  • Synology DS508
  • Zyxel NSA-2400


.

Vi har utgått från att enheterna ska användas i ett litet företag eller på ett lokalkontor utan egen it-personal. Vi antar att den som ska koppla in och administrera enheten har grundläggande kunskaper om tcp/ip och kan ansluta nätverksenheter i Windowsmiljö. Därför lägger vi stor vikt vid enkel hantering och administration.

Vi utgår från två modeller. I den första modellen används nas-enheten som central lagringsenhet där användarna har sina viktiga data. Ofta kommer de att arbeta direkt med filer på enheten. Här är det viktigt att innehållet enkelt kan säkerhetskopieras till en tillkopplad disk eller annan enhet.

I den andra modellen används enheten för att lagra säkerhetskopior gjorda från användarnas datorer. Här är det viktigt att det finns funktioner eller medföljer program för att sköta sådan säkerhetskopiering
.


Synology DS508 är bäst i test

Den dyraste deltagaren i testet är Synology DS508, men så har den också bästa prestanda, det bästa webbgränssnittet, flest funktioner och finesser samt rymmer en disk mer än de övriga.

Det här är inte en primitiv liten nas-enhet, det är en allvarlig konkurrent till fullfjädrade filservrar. Samtidigt lyckas den trots alla funktioner vara mycket enkel att arbeta med.
Qnap TS-409 Pro är bästa budgetval

Nas-enheten Qnap TS-409 gör verkligen inte mycket väsen av sig. Den bara står där och gör det den ska utan buller och bång. Enheten är näst tystast i testet, drar minst ström och lyckas trots det bli nummer tre när det gäller prestanda. Den är med i toppstriden för totalbetyget och är ändå bland de billigaste att köpa i startfältet. Dessutom blir den billig i längden med sin låga effektförbrukning
.

Alla tester kördes från en ganska typisk kontorsdator med ett par år på nacken. Testdatorn är byggd kring en AMD Athlon 4000+ på ett MSI MS-6702E med ett Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet. Enheterna kopplades med nätverkskablar av typen cat-6 via en gigabitväxel, en Netgear GS108.

När vi mätte prestanda använde vi samma hårddiskar i alla enheterna, fyra stycken Seagate 500 gigabyte sata 2. Diskarna var konfigurerade som raid 5.

Vi fokuserade på att mäta skrivhastigheten till enheterna eftersom det är där de flesta upplever dåliga prestanda som irriterande.

Dels kopierade vi ett stort filträd som bestod av 248 kataloger och 5 850 filer på totalt 120 megabyte, dels kopierade vi en stor zip-fil på 128 megabyte. Varje kopiering kördes fem gånger, och det är genomsnittsvärdena vi redovisar.

Vi testade även enheterna med ett syntetiskt test med hjälp av programmet Iometer, vilket mäter antalet i/o-operationer per sekund, genomströmning (throughput) som megabyte per sekund samt genomsnittlig svarstid.

Ljudmätningarna gjordes med en Testo 815 och vi mätte på en halv meters avstånd från den sida där fläkten sitter. Alla ljudmätningar gjordes efter att enheten startats och hunnit bli varm efter en halvtimmes körning.

-----------------------------------------------------------------
Fakta & Betyg