Kombinationen av Linux och små billiga bärbara datorer verkar inte vara så idealisk som många trott. I en intervju med Laptop Magazine avslöjade MSIs amerikanske försäljningschef Andy Tung att fyra gånger så många MSI Wind-netbooks med Linux lämnades tillbaka jämfört med de med XP.

- Folk betalar gärna 299-399 dollar för en dator, men de vet inte vad de får förrän de öppnar lådan, konstaterar Tung som får medhåll av Canonicals Gerry Carr i en uppföljande artikel. Carr hävdar att många helt enkelt inte vet vad de beställer och förväntar sig en dator med Windows.

Returerna beror alltså på att många känner sig obekväma med det nya operativsystemet och lämnar hellre tillbaka den än att ägna tid åt att lära sig ett nytt system. Det verkar heller inte handla om svårigheten att hitta och installera tredjepartsmjukvara, utan operativsystemet i sig.

Enligt Gerry Carr spelar det ingen roll hur bra eller dåligt operativsystemet är, eftersom de här kunderna inte är villiga att lära sig något nytt.

Det ser alltså ut som att Windows än en gång är på god väg att befästa sin dominans på en ny generation datorer. Microsoft verkar dessutom allt eftersom släppa på hårdvarurestriktionerna för vilka bärbara som fortfarande får använda sig av Windows XP.

Källa: Laptop Magazine

Är du för bekväm för att lära dig ett nytt OS?
Det är inte längre tillåtet att rösta.