Med kodnamnet Fennec siktar Mozilla nu på webbläsarmarknaden för mobila enheter. En första alfa av den nya Firefoxversionen ska släppas under nästa vecka, men den kommer endast att vara tillgänglig för Nokias N810 Internet Tablet.

En viktig sak man kommer att fokusera på är att testa redan existerande tillägg och även skapa nya unika för den mobila Firefoxversionen. Man tänker även integrera en javascript-baserad funktion för geografisk positionering, vilket borde betyda Mozillas experiment tillägg Geode. Tanken med tillägget är att olika applikationer bättre kan dra nytta av var användaren befinner sig.

Fennec, eller Firefox for Mobile, kommer även att använda sig av sökfältet som introducerades med Firefox 3.0 för mer intelligenta sökningar. Grundkoden är fortfarande Mozillas Gecko, med stöd för javascript och Ajax. Navigering kan göras med både fingret eller med en pekpenna.

Enligt Jay Sullivan på Mozilla ska även en Windows Mobile-version vara på gång inom de närmaste månaderna. Inledningsvis kommer det tryckkänsliga gränssnittet och funktionaliteten att hårdtestas och man väntas även släppa ytterligare några alfaversioner innan en första beta rullas ut för en bredare publik, någon gång under 2009.

Källa: Techworld UK