Efter att hämtat ut gratislunchen (ja det finns faktiskt sådana) letar jag efter ett ställe att slå mig ner på. I Suns monter ser jag ett ansikte som verkar bekant.

- Ursäkta mig, frågar jag. Är det inte du som är Simon Phipps?

- Jovisst, det stämmer svarar Suns CTO och är positiv till att jag får slå mig ner vid bordet där han sitter tillsammans med en före detta Sun-anställd Alvaro Lopez Ortega.

- Du ska ju prata på Linux.conf.au i januari, börjar jag lite försiktigt.
- Vad kommer du att prata om?

- Haha, det vet jag inte ännu, svarar Simon Phipps.
- Det är ju flera månader kvar dit.

- Så du ser inte någon väg att få in, exempelvis ZFS i Linuxkärnan förutom att kunna köra det i User Space?

- Inte för tillfället, svarar Simon som förklarar att OpenSolaris och Linux är lite som "hund och katt" men att konkurrensen Linux har från OpenSolaris har fått communityn att driva på utvecklingen.

- Jo, och nu finns ju btrfs, slår jag fast som för att säga att "Nu behövs ju snart inte ZFS längre"

- Btrfs, eller vad det nu hade för förkortning, svarar Simon som kontrar med att Suns ZFS visst är bättre, finns idag, är släppt under en öppen (BSD) licens och har flera funktioner som btrfs inte har.

Simon fortsätter rada upp fördelar och kommer osökt in på OpenSolaris som nu har 100 000 nedladdningar och som kommer i en ny version under nästa månad.

- Jag antar att det inte är enkelt att sätta ihop en ny distribution. Hur går det arbetet? Använder ni Debians pakethanterare förresten? Ni anställde ju Ian Murdock (Debian-grundare och APT-utvecklare)

Simon avslöjar att Ian Murdock inte var den mest populära killen i OpenSolaris-teamet och hans jobb där avslutades i stort sett efter endast tre månader. Utvecklarna gillade helt enkelt inte Debian-grundarens översittarstil - något han gjort sig känd för även i Debian-kretsar.

Däremot fyllde Ian en viktig funktion i början av projektet för att skapa intresse och dra uppmärksamhet till Suns nya Linuxdistribution, förklarar Simon Phipps. (kanske en förklaring till varför Sun nu byter in Ian Murdock mot avhopparen Barton George som språkrör)

Inte heller APT används i OpenSolaris utan en egen pakethanterare som enligt Simon Phipps och Alvaro är betydligt bättre - eftersom den integrerar direkt med systemet för versionshantering och själv bygger en "uppgraderingsväg" när du vill ha en nyare version av mjukvaran. Dessutom har den speciellt stöd för virtuella maskiner och containers.

Tydligen ska OpenSolaris inte heller lämna användaren åt sitt öde om denne missat att uppgradera en distribution innan bäst-före-datum löpt ut - ett problem som nu diskuteras i Fedoras community.

- Ni fick ta emot en del kritik av en Novell-kille för en vecka sedan när OpenOffice.org 3.0 lanserades, flikade jag in. Hur ställer du dig till den kritiken?

- Jag kan säga att jag håller inte med Michael Meeks i det han säger, svarar Simon och refererar samtidigt till den oväntade massiva mottagningen OpenOffice.org fick som sänkte servrarna fram tills dess Sun lyckats med att dirigera om DNS till en server med snabbare svarstider.

- Michael kom med vettig, konstruktiv kritik till OpenOffice.org-projektet för tre år sedan och den kritiken har vi i communityn kommit tillrätta med. Det här inlägget i debatten, även om jag förstår Michael, håller inte riktigt. Det var mycket lös statistik som bara fokuserade på kärnan i OpenOffice.org och inte på alla projekt runtomkring, fortsätter Simon.

Simon förklarar att vad Sun vill göra med OpenOffice.org är att låta sina egna utvecklare förbättra kärnan i OpenOffice.org och istället låta communityn bygga insticksmoduler - precis som Mozillas Firefox fungerar.

- Några utvecklare har jobbat med OpenOffice.org i tjugo år och de vill inte bli överösta med nya features hela tiden, säger Simon Phipps som hellre ser en mindre, slimmad kärna de egna utvecklarna har kontroll över.

Tiden har rullat på och jag har fortfarande inte öppnat min matlåda. Jag tackar Simon Phipps så mycket för pratstunden.

- Trevligt att träffas, säger Simon när han tar mig i hand.
- Var snäll mot Ian nu bara.