I oktoberversionen av Ubuntu har utvecklarna inte sparat på krutet. Om det var sparsamt med nya funktioner i förra versionen Ubuntu 8.04 som ska stödas under fem år framöver så har utvecklarna tagit igen det i Intrepid Ibex.

Temat för Intrepid Ibex är mobilitet vilket kännetecknas av ett utomordentligt stöd för 3G. Ubuntu 8.10 stöder de flesta 3G-modem där ute och upplevelsen kan bäst beskrivas som sömlös.

Ubuntu 8.10 känner av vilket land du befinner dig i och ger dig en lista över lokala operatörer som du kan ansluta mot. Kravet är givetvis att du har ett abonnemang.

Skrivbordsmiljön Gnome är uppdaterad till senaste versionen som är 2.24.1. Bland nyheterna där hittar du stöd för gästsessioner. Du kan alltså enkelt starta upp en parallell session om en kompis vill använda datorn för surf eller läsa sin epost.

Ubuntu 8.10 kommer också med ett verktyg du kan använda dig av för att lägga live-skivan på ett USB-minne. USB-minnet kan du sedan använda dig av för att installera Ubuntu på andra datorer eller för att ha en portabel version av Ubuntu i fickan. Verktyget hittar du under System -> Administration -> Create a USB Startup Disk.

En annan nyhet i Ubuntu 8.10 ska vara att du kan se på BBC-material via mediaspelaren Totem. Tyvärr ser det ut som att inte alla länder får tillgång till materialet på grund av rättigheterna.

Den omtvistade, fula bakgrunden har också bytts ut mot en trevligare bild på en stenbock. Skulle den inte falla i smaken är det en enkel operation att byta ut den. Högerklicka på skrivbordet och välj "Change desktop backgrund".

Kärnan har uppdaterats hela tre generationer. I "gamla" Ubuntu 8.04 är det 2.6.24 som gäller. I Ubuntu 8.10 hittar du 2.6.27 med bland annat bättre stöd för webbkameror, fler drivrutiner för trådlöst och en mängd godis för alla utvecklare.

X.org har också fått betydligt bättre plug'n play-stöd. I Ubuntu 8.10 kan du trycka in fler skärmar, möss, tangentbord och ritplattor under drift och med lite tur fungerar de direkt.

De flesta mjukvaror har fått se uppgraderingar till de senaste versionerna. Bland annat kommer du hitta nysläppta Gimp 2.6 och VLC 0.9.2. Däremot får du klara dig utan OpenOffice.org 3.0 fram till december. Enligt utsaga från utvecklarna släpptes OpenOffice.org 3.0 så sent att den inte kunnat testas ordentligt.

På serversidan hittar du bland annat förbättrat RAID-stöd; fler mjukvaror för spam- och virusbekäpmning som ClamAV och Spamassassin.

Ubuntu 8.10 har också höjt säkerheten ett par snäpp genom att kompilera koden med vad de kallar för "glibc fortification".

I Ubuntu 8.10 ser vi också första steget mot ett krypterat filsystem. Så här långt kan bara användaren skapa en privat, krypterad katalog i sin hemmakatalog där viktig information kan lagras men målet är att i framtida versioner utöka stödet till hela hemmakatalogen.

Enligt pressmeddelandet från Canonical kommer Ubuntu 8.10 bättre lämpa sig för Javautvecklare eftersom det kommer med JSP-motorn Tomcat 6 och en komplett, öppen Javastack.

Mer information om vad Ubuntu 8.10 bjuder på hittar du på:

Diskutera vidare om Ubuntu i open source forum!