Med en allt växande konkurrens på marknaden för små billiga bärbara datorer lär kunderna se både fler och billigare modeller framöver. Asus placerade netbooks på kartan med sin Eee PC, men Acer har siktet inställt på att bli marknadsledande under 2009. Hela sex miljoner datorer beräknas skeppas från Acers fabriker, vilket kan vara mer än Asus tänker producera beroende på vilken källa man lyssnar på.

En fördel Acer har är att man som tredje största datortillverkare i världen har ett väl utvecklat distributionsnät, något som gör det enkelt att få ut datorer till många marknader samtidigt. Under tredje kvartalet 2008 skeppade Acer 2,4 miljoner Aspire One jämfört med Asus 1,7 miljoner Eee PC under samma period.

Asus har å andra sidan också en hel del planer för det kommande året. Enligt Digitimes väntas företaget lansera en Eee PC-modell för 1500 kronor någon gång under 2009. Inget är ännu offentliggjort vad gäller specifikationerna men mycket talar för en ny niotummare, även om Asuschefen Jerry Shen tror att marknaden på sikt helt och hållet är på väg mot tiotummare.

Laptop magazine har för övrigt testat en beta av Windows 7 på en Asus Eee PC 1000H och konstaterar att operativsystemet faktiskt fungerar riktigt tillfredsställande med en minnesanvändning på "endast" 485 megabyte. Det kan innebära att netbooks inte blir lika kortlivade som vissa analytiker förutspått.

Källa: Infoworld