Serien P3 Dokumentär har sedan programstarten 2005 vitt skilda ämnen inom svensk nutidshistoria och söndagens program åt svenska hackers. Vi får följa gruppen ”Fragglarna”, som amerikanska staten i mitten av 90-talet ville ha utlämnad för intrång hos NASA och flygvapnet.

- Själva inramningen av programmet är en händelse som utspelade sig 1996. Det var en grupp unga killar som från en lägenhet i Södertälje hackade den amerikanska rymdstyrelsen NASA och amerikanska flygvapnets nätverk, säger Sveriges Radios Kristofer Hansson, som gjort programmet, till TechWorld Säkerhet.

Förutom att höra en i Fragglarnas skildring så berättar också en polisutredare sin version. I programmet får lyssnaren följa hur FBI och amerikanska flygvapnets egen underrättelsetjänst i samarbete med svensk polis kom hackarna på spåren och 1997 gjorde en husrannsakan i Södertäljelägenheten. Flera års komplicerat polisarbete följde innan de - i Sverige - kunde ställas inför rätta år 2000.

Krisofer Hanson utlovar också en mer allmän berättelse om de svenska hackarna.

- I programmet går vi också igenom hur svensk polis och åklagarväsende i mitten av 90-talet fick utbildning inom IT-brottslighet. Vi tittar på hur det ser ut idag, med stora mängder skadlig kod som oftast skapas av ekonomiska skäl, jämfört med tidigare då intrång ofta skedde mer för utmaningens skull.

P3 Dokumentär om Svenska Hackers sänds på Sveriges Radio P3 söndagen den 16 november, klockan 18 till 20, med repris lördagen den 22 november. Strax efter sändning läggs det även ut som mp3-fil på programmets webbplats.

Läs mer om programmet på P3 Dokumentärs sajt.