Det kanadensiska företaget Datacent har specialiserat sig på att rädda trasiga hårddiskar efter att katastrofen inträffat. För att hjälpa sina kunder med diagnosen, har företaget också lagt ut en lista på ljud från hårddiskar som havererar. I listan återfinns flera modeller från tillverkare som Western Digital, Samsung, Seagate och Hitachi med flera.

Syftet med ljuden är att man ska kunna jämföra dem med det som den egna hårddisken ger ifrån sig. På så vis kan man förhoppningsvis också bilda sig en uppfattning om vad som kan ha gått sönder. På sajten finns även ett kundformulär där man får beskriva hur man tycker ljudet låter samt vilka andra symptom man noterat.

Omkring 30 olika modeller är representerade, med fler på gång. Vissa väsnas inte särskilt mycket, medan andra låter minst sagt hjärtskärande, i synnerhet Toshibas hårddiskar.

Under avdelningen udda ljud förtjänar även Maxtor en notering. På Datacent beskriver man Maxtors haverier som ljudet av ”futuristiska mobiltelefoner”.

Varje ljudfil har också en länk kopplad till sig där man kan läsa i detalj vad som orsakar ett visst ljud och vilka åtgärder som krävs för att rädda innehållet.

Direktlänk till ljudfilerna

Källa: Datacent

LÄS MER: