Hur skulle du bäst beskriva dig själv och var jobbar du för tillfället?

Jag är en teknikintresserad, open source-förespråkande tvåbarnsfar på 38 år. Jag jobbar som konsult på CAG Contactor (http://www.cag.se/) med utveckling inom inbyggda system och Linux på dagarna och deltar i ett gäng open source-projekt under sena nätter. Jag driver även företaget Haxx (http://www.haxx.se/) vid sidan av med en tydlig open source-inriktning. Jag har jobbat som konsult sedan 1996.

Vilka F/OSS-projekt är du involverad i?

Just nu är jag primärt involverad i curl och libcurl (http://curl.haxx.se/), Rockbox (http://www.rockbox.org/), c-ares (http://c-ares.haxx.se/) och libssh2 (http://www.libssh2.org/) men http://daniel.haxx.se/projects/ har hela listan av nuvarande och gamla projekt jag inte längre är speciellt aktiv i. Det varierar ju förstås en del över tiden vilka projekt som är intressantast just då och hur mycket tid och energi man har för olika grejor etc.

Gemensamt för de flesta projekt jag deltar ordentligt i är att de är på ganska låg nivå (typ bibliotek, OS- och HW-nära) samt nästan alltid är skrivna i C.

Jag är medlem i 18 projekt på sourceforge (https://sourceforge.net/users/bagder/) och jag har över 14000 publika commits listade av ohloh.net (https://www.ohloh.net/accounts/bagder)

Varför just det/de projekten?

Curl - för att jag började hacka på det 1997 och släppte första curl-releasen 1998. Det var en klassisk scratch-an-itch från början och det har bara växt och blivit mer och större sedan dess. Det är kul att bygga något som fungerar bra, som används mycket och som är uppskattat. libcurl kom ur curl och har funnits sedan år 2000 och är ju numera använt väldigt mycket. c-ares (för asynkrona namnuppslagningar) och libssh2 (för SSH-baserade protokoll typ SCP och SFTP) är två projekt som curl använder sig av så där har mitt intresse väckts av att jag velat ha så bra sådana funktioner som möjligt för curls räkning och då det inte funnits bibiliotek som "räckt till" så har jag engagerat mig i de projekten för att se till att de blivit bra nog att användas av libcurl.

Rockbox - för att jag alltid irriterar mig på olika elektroniska grejor och funderar över varför de fungerar på olika sätt och varför de är så dåliga etc, så när chansen dök upp att faktiskt på riktigt förbättra våra egna mp3-spelare med vår egen programvara så var frestelsen alldeles för stor för att kunna undvikas. Sen har det blivit en utmaning att fungera så bra som möjligt, att fungera på så många mp3-spelare som möjligt, att vara bättre än orginal-firmware etc.

Vill du läsa mer om hur Daniel Stenberg började, vad som motiverar honom och hur mycket tid han lägger ner? Och hur du själv kan börja koda öppen källkod? Läs hela intervjun i vårt forum där du också kan diskutera.