Science fiction-författaren James R. Berry förutspådde 1968 ett antal saker som han trodde skulle vara verklighet 40 år in i framtiden. Artikeln publicerades i tidskriften Mechanix Illustrated och han lyckades pricka in ett antal saker som stämde riktigt bra. Men en del saker missade även rätt rejält.

Först, fem förutsägelser som i dag är verklighet:


1. Näthandel
"I stället för att trängas bland folk kommer kunderna elektroniskt att bläddra runt bland utbudet i ett valfritt antal butiker."

Ja visst blev det så. Det digitala utbudet i dag är enormt både för privatpersoner och företag. Möbler, tjänster, resor och begagnade böcker, allt kan köpas på nätet.

2. Hemdatorns intåg
"Det absolut viktigaste föremålet i 2008 års hushåll är datorn. Datorer hanterar även resebokningar, tar hand om telefonmeddelanden, håller reda på födelsedagar och årsdagar, räknar ut skatt och sköter till och med hushållets olika räkningar, som el, vatten telefon och annat."

Nog har vi svårt att föreställa oss en tillvaro utan datorer i dag, varken privat eller professionellt. Berry förutsåg både hur väl tekniken skulle kunna kommunicera med annan teknik och även att den skulle påverka våra liv i allra högsta grad, både när det gäller hushållet och vårt sociala och ekonomiska liv.

3. Bärbara datorer och e-post
"En företagspartner vill ha en skiss på en ny typ av kompressorhjul som ditt företag distribuerar till sportbåtar. Du sträcker dig efter din portfölj och ritar ett diagram med en infraröd ficklampa som inte är större än en penna, direkt på vad som ser ut att vara en tv-skärm på baksidan av portföljen."

Infraröda ficklampor går bort, men bärbara datorer är välanvända och tablet-modeller med tryckkänslig skärm växer i popularitet. Grafiker och designers använder just ritplattor och tablet-datorer för sitt vardagliga arbete i dag. Naturligtvis skickas den ovannämnda skissen via e-post till företagspartnern när den är färdigritad.

4. Rymdturism
"En semestertyp är att besöka ett rymdhotell i omloppsbana. Resan dit via raket, vilket inkluderar utsikt över jorden och månen gör resan riktigt minnesvärd."

Räknar vi bort den internationella rymdstationen ISS har vi fortfarande inga rymdhotell, men det finns absolut en begynnande marknad för rymdturister. Hittills har sju personer besökt rymden av rent nöjesmässiga skäl och fler lär det bli. Virgin Galactic är ett av företagen man bör hålla ögonen på.

5. Robotarbete
"Robotar finns tillgängliga för hushållsarbete och andra enkla uppgifter"

Vi har robotdammsugare, robotar som klipper gräset och städar huset, så nog finns de, även om det kanske inte är i den utsträckning Barry trodde. Däremot har vi robotar överallt inom industrin och dessutom är de till stor nytta för att nå otillgängliga platser i naturen. Sneglar man dessutom på vad som händer i Japan verkar de lite mer sociala hushållsrobotarna inte vara många år bort.

Här följer fem antaganden om 2008 som var mindre korrekta:


6. Bilkörning med autopilot (i 400 kilometer i timmen)
"Du sätter dig i din strömlinjeformade svävarbil med plats för två, knappar in destinationen och låter den nationella trafikdatorn ta hand om resan. Bilen ökar upp till 240 kilometer i timmen i förorten och ökar till 400 på landsbygden."

Visst har vi som smått börjat snegla på helt självständiga bilar, ta DARPA Urban Challenge som ett exempel, men ett centralstyrt nationellt trafiknät med autopiloter i varje bil är fortfarande riktigt långt bort i tiden.

7. Kupoltäckta, klimatkontrollerade städer
"Du susar förbi en rad städer, många av dem täckta av de nya kupolerna som håller dem jämnt tempererade året runt."

Kina påstod sig kunna kontrollera vädret inför de olympiska spelen med hjälp av kemikalier, men ärligt talat kan vi inte styra klimatet mer än att möjligtvis göra det ständigt varmare. Glastäckta städer? Nej.

8. Modemixers (resehubbar)
"Gigantiska transporthubbar kallade modemixers finns belägna mellan allt från 25 till 80 kilometer ifrån tätbebyggda områden. En viktig funktion i de flesta modemixers är avfyrningsplattformen där raketer för 200 passagerare flyger iväg till andra kontinenter."

Nog låter ovanstående resesystem betydligt mer underhållande och varierande än dagens rätt ålderdomliga sätt att resa. Vi använder fortfarande flygplan med "vanliga" jetmotorer för våra långdistansresor.

9. Fyra timmars arbetsdag
"Den genomsnittliga arbetsdagen är ungefär fyra timmar. Men extratiden är inte bara fritid.. En del av den övriga tiden spenderas av den anställde att hålla sig uppdaterad med utvecklingen - i genomsnitt med två timmars hemmastudier varje dag."

Nej, denna vision är fortfarande avlägsen. Arbetsdagen är fortfarande åtta timmar och kan på sin höjd minska något inom den närmaste framtiden. Det skulle dessutom bli tungt att bolla hemmastudier med all övrig mediekonsumtion vi ägnar oss åt varje dag.

10. Automatiserade läkarbesök
"Medicinska undersökningar handlar om att sätta sig i en diagnostiseringsstol i en eller två minuter, för att därefter ta emot en fullständig hälsorapport."

En läkarundersökning kan fortfarande vara lika utdragen, omständig och intetsägande som de alltid varit. Visst har vi försiktigt börjat experimentera med exempelvis telemedicin, men när vi i värsta fall fortfarande tvingas berätta för läkaren vad som är fel och vilken medicin vi vill ha är drömmen om en tvåminutersstol rätt så avlägsen.

Källa: Dvice.com