När tre norska turister var på väg till Rio de Janieros flygplats för att lämna igen en hyrbil, kunde de inte ana hur dramatiskt färden skulle bli. Obekanta med staden, hade de varit förutseende nog att hyra en bil med inbyggd gps. På väg till flygplatsen körde de dock fel vid en avfart varpå gps-enheten rekommenderade en ny rutt. Denna gång rakt igenom en av stadens farligaste slumområden, Mare.

Det blev snabbt uppenbart att vägvalet inte var lämpligt. En av norrmännen berättar för norska Dagbladet hur en okänd bil lade sig tätt bakom dem och att de kort därefter blev beskjutna upprepade gånger.

En vild biljakt följde där skottlossningen resulterade i att den föraren, Trygve Killingtveit, blev träffad i axeln och skadad i huvudet. Han lyckades ändå, trots sina skador, köra ifrån förövarna och så småningom ta sig och sina vänner i säkerhet.

Troligen valde gps-enheten den kortaste rutten mellan den plats de befann sig på och flygplatsen, vilket i det här fallet råkade inkludera en färd rakt genom stadens mest farliga delar. Att mjukvaran i gps-enheter enbart skapar rutter efter effektivitet är med andra ord en egenskap som kan vara värd att hålla i åtanke. Detta i synnerhet när den sociala verkligheten dikterar annorlunda.

Källa: Dagbladet.no

LÄS MER: