Asus har länge talat om att de planerar bygga lite mer miljövänliga bärbara datorer med ett chassi i bambu. Det hela har dragit ut på tiden men nu ser det faktiskt ut som att den börjar vara redo för allmänheten.

Under IT Month-mässan i Taiwan som äger rum i helgen väntas Asus nämligen till sist att börja sälja datorn till konsumenter. Priset sägs bli omkring 1800 dollar, eller strax under 15 000 kronor exklusive moms.

Bambudatorn hör till företagets U6V-serie och den modell som väntas börja säljas har en 12,1-tumsskärm (1280x768 pixlar) och Intels Core 2 Duo-processor. Håller man sig till samma specifikationer som man utannonserade i augusti har datorn dessutom Geforce 9300M GS-grafik, en hårddisk på upp till 320 gigabyte, kortläsare, webbkamera och en dvd-brännare. Med ett 3-cellsbatteri väger datorn 1,57 kilo.

Med ett chassi i bambu vill Asus slå ett slag för mer miljövänliga datorer och eftersom bambu både växer snabbt och är ett väldigt tåligt material kan det var ett vettigt alternativ.

I somras utannonserades även en 11-tumsmodell på 1,25 kilo med en ssd-enhet för lagringen, men inget har sagts om när den väntas dyka upp. Bambudatorn kommer även till både Europa och USA, men exakt när har Asus ännu inte bestämt.

IDG News