Botnätet Srizbi tros bestå av omkring 500 000 kapade datorer, och har tidigare stått för nära hälften av all skräppost, mer än 60 miljarder mejl per dag. I samband med att amerikanska internetoperatörer stängde av hostingfirman McColo, som har flera kända skräppostare som kunder, minskade den globala skräpposttrafiken radikalt. IronPort anger siffran till omkring 70 procent, en stor del stod botnätet Srizbi för.

Nu tycks det dock som att nivåerna återigen börjar återgå till det normala igen. Enligt säkerhetsfirman FireEye började alla datorer i botnätet att uppdateras tidigare i veckan, så att de återigen kan kontrolleras, men från ett annat kontrollcenter än McColo.

I Estland sattes tillfälligtvis ett center upp, och uppemot 100 000 datorer kunde återigen ta emot kommando från botnetägarna. Serverna togs dock snabbt ned, oklart om det är efter reaktion från ett Estniskt CIRT eller om det är internetoperatörer som agerat. Tidigare i veckan har en kontrollserver dessutom varit aktiv i Frankfurt.

Det är troligen en frågan om när, inte om, Srizbi återigen funnit en operatör att husera på.

Märkte du av den minskade mängden skräppost?
Det är inte längre tillåtet att rösta.