Microsofts kommande datacenter ska helt och hållet bestå av datacentercontainrar, hävdar Mike Manos på Microsoft i ett blogginlägg. Man kommer dessutom att gå över till en modulbaserad lösning för el och kylning och företagets nya datacenter kommer inte ens att behöva något tak.

De nya generation 4-datacentren ska bli extremt energieffektiva och ska kylas helt och hållet med luft. genom att anamma en modulbaserad design kan man hålla kostnaderna nere genom stora beställningar med identisk design.

- Vi tror att det här är en av de mest revolutionära förändringarna som hänt datacentren de senaste 30 åren. I korthet vill vi ta Henry Fords fabriksmodell för T-Forden till datacentret, skriver Manos i sin blogg.

Bland annat väntas det kommande datacentret i Chicago att husera mellan 400 000 och 500 000 servrar i containerformat. Målsättningen är att dessa anläggningar ska nå en energieffektivitet på hela 1,125 PUE (Power Usage Effectiveness). I dagsläget har Googles samtliga datacenter ett genomsnitt på 1,21 PUE.

Källa: Data Center Knowledge