Polisen i Dalarna varnar för en ny form av bedrägerier riktade mot internetbankkunder. Det rör sig om telefonsamtal i vilken uppringaren påstår sig vara från bankens ”IT-service”, och vill ha koder från kundens bankdosa. Bedragaren loggar sedan in på kundens nätbank och genomför överföringar till sitt eget konto, med de koder som han i telefonen får av bankkunden.

I ett fall är det en person som blivit uppringd klockan tre på natten. Troligen för att många inte är i ett fullt klart tillstånd då och därigenom är lättare att lura. Den udda tidpunkten motiverar bedragaren genom att det för tillfället försvinner stora summor pengar från banken vilket kan drabba kunden.

Samtalet avslutas med att dosan nu inte längre fungera och bankkunden uppmanas att några dagar senare gå in till banken för att få en ny dosa. Den drabbade loggade dock in redan dagen efter och upptäckte då att tiotusentals kronor försvunnit från kontona.

Swedbank bekräftar att ett antal av deras kunder drabbats av bedrägeriförsöken.

- Det rör sig om ett fåtal personer som har blivit lurade. Vad vi känner till är det färre än en handfull fall. Den eller de som ringt har varit mycket skickliga och manipulativa och därigenom lyckats komma över koderna. Vi kommunicerar inte med våre kunder på det här sättet, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank, till TechWorld Säkerhet

Någon ersättning, som vanligtvis är fallet då kunder drabbats av nätfiske, är dock inte självklar.

- Jag tror att de flesta bankkunder är luttrade vid det här laget, och de flesta är medvetna om att man inte ska lämna ifrån sig några uppgifter om kontonummer eller kod. Att berätta det är som att lämna ifrån sig sitt betalkort. Om vi ersätter den som drabbats är något som bedöms från fall till fall, det är en diskussion som kunden får ta med sitt bankkontor.

Intrången är nu ett polisärende. Med all säkerhet har banken möjlighet att ta fram uppgifter om från vilka IP-adresser inloggningar till internetbanken skett.

Det är oklart om kunder till andra banker än Swedbank drabbats.

Källa: Polisen.