Google Friend Connect och Facebook Connect är namnen på två tjänster från Google respektive Facebook som ska utöka det sociala nätverket. Syftet är att göra det möjligt att logga in på andra sajter än Google och Facebook men samtidigt ändå komma åt de två sajternas kontaktlistor, bilder, dokument och annan data.

Google uppger att Friend Connect är tillgänglig nu för tredjepartssajter som vill låta sina användare koppla till Google-konton. Facebook har samtidigt uppmuntrat sina användare att ”sprida ordet” till andra sajter för installation av sin tjänst. Tjänsten finns också redan installerad på sajter som Cityserach, CNN:s The Forum och CBS:s The Insider.

Helt utan friktion har dock inte arbetet varit. I maj månad meddelade både Google och Facebook sina planer på att låta användarkonton bli sajtoberoende. Kort därefter blockerade Facebook åtkomst till sina konton från Googles Friend Connect med argumentet att tjänsten skickade användarinformation till utvecklare utan att användarna fått någon information om det.

Även Myspace, en direkt konkurrent till Facebook, har lanserat en liknande tjänst man kallar Myspace Data Availability Initiative.

IDG News

LÄS MER: