Ett flertal datortillverkare har under sommaren förberett nya modeller inför den officiella lanseringen av Intels Centrino 2. Men det är inte bara en färsk plattform som gör M51VA intressant, utan också Expressgate, Asus lösning på gisslet med långa uppstarter.

Men låt oss börja med Centrino 2. Intel nya giv för mobila datorer ska kombinera låg energiförbrukning med bland annat snabbare minneshantering och ökat stöd för trådlös kommunikation.


Asus M51VA har ett ganska omärkvärdigt yttre. Nyheterna sitter istället under huven.

Asus M51VA lever upp till förväntningarna på en Centrino 2-maskin utan att direkt golva oss. Det är en bra allroundmaskin som passar som mobilt kontor likväl som för spel och underhållning. Med 2,8 gigahertz Core2Duo-processor och Ati Mobile Radeon 3650 som grafikmotor så finns här råkraft för allt utom kanske de allra mest krävande spelen.

Crysis må gå på knäna en aning, men för en dator på bara tre kilo och nära fyra timmars batteritid är dess prestanda helt klart ett fall framåt. Inte heller priset är något att skygga för. Vi får se vart slutgiltiga prislappen landar i handeln, men Asus rekommenderar att den säljs för dryga 13 000 kronor.

Det går snabbt att anpassa datorn efter dagsbehovet. En enkel knapptryckning och den växlar mellan fyra olika lägen, Quiet Office, Battery Saving, High Performance och Entertainment Mode. De två senare har högre prestanda, och drar mer batteri. Quiet Office ger god prestanda för allt vardagsarbete.

Tyvärr lever den inte upp till epitetet Quiet, utan brusar på nästan lika mycket som kraftfullare lägen. Tyst blir det först om du går ner ett steg till, till Battery Saving.

Den andra intressanta nyheten är en funktion som har börjat dyka upp lite överallt i Asus sortiment, kallad Expressgate. Det är i enkla termer en minneskrets på moderkortet, som du kan välja att boota ifrån istället för från hårddisken.

Hur man kommer åt Expressgare kan variera. Asus M51V startar Expressgate med en kombination av funktionsknappar bredvid vanliga på-knappen. Proceduren känns lite väl bökig, men å andra sidan lär man aldrig råka starta funktionen av misstag istället för Windows.

Så vad är Expressgate? Tekniskt sett är det en boot-area som kan vara fylld med vad som helst. Asus har valt att fylla den med Splashtop, ett elegant litet Linuxbaserat grafiskt gränssnitt framtaget med användarvänlighet i fokus. Det består av en grafisk meny där en handfull program kan startas. Möjligheten till egna inställningar är minimal, och du har bara det begränsade antal applikationer som medföljer att leka med. Här finns en Firefox webbläsare, en chattklient som stödjer de flesta IM-protokoll, en specialtjänst som ger tillgång till Flashbaserade onlinespel, en spelare för musik och en bildvisare.

Den mest tydliga fördelen med Expressgate är uppstartstiden. Du är inne i Splashtop på fyra sekunder och ute på webben eller färdig att chatta på åtta. Så fort man vant sig vid att lösningen på ens datorbehov inte nödvändigtvis stavas Windows, blir det naturligt att vända sig till Splashtop för att skriva ett mejl eller läsa dagens bloggar.

Systemet är också sparsamt för processor och systemresurser, vilket i sin tur är en fördel för batteritiden. Datorn är redan rätt så bra på den punkten, med nästan fyra timmars konstant drift i vårt test i Windows. Här kan vi pressa ett par timmar driftstid till ur batteriet.

Men det sätter också fingret på Expressgates nackdel. Webbläsaren är den klart mest praktiska delen av det lilla systemet, och för övrigt är det bara som mp3-spelare eller bildvisare som den inte behöver Internet. Eftersom en bärbar dator av naturliga skäl inte alltid är inpluggad och uppkoppling mot ett trådlöst nät långt ifrån alltid är en möjlighet, är Splashtop ofta rejält handikappat.

Som batterisnålt alternativ till Windows på en längre flygresa är det till exempel ganska värdelöst. Hade tillverkaren behagat att slänga in fler program, en pdf-läsare och kanske Open Office, hade nyttighetsgraden höjts avsevärt.

Vad tycker du om ExpressGate?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Tillverkare Asus
Produktnamn M51VA
Kontakt www.asus.se
Cirkapris exkl moms 13 000 kr
Processor Intel Core2Duo T9600 2,8 GHz
Grafik ATI Mobile Radeon 3650
Minne (max) 3 (4) GB
Hårddisk 300 GB
Optisk enhet Dvdrw med Lightscribe
Skärm, storlek 15 tum
Skärm, upplösning 1440x900 pixlar
Fysiska anslutningar 4xusb 2.0, firewire, esata, lan, modem, hdmi, vga, audio/spdif ut, mikrofon in
Trådlösa anslutningar Wifi 802.11 b/g, bluetooth
Minneskortläsare 8 i 1
Högtalare Ja, stereo
Mikrofon Ja
Webbkamera 1,3 mpix
Batteri 7200 mAh
Operativsystem Windows Vista Home Premium / SplashTop
Mått 372x285x46 mm
Vikt 3,1 kg

Produkt Asus M51VA
Prestanda 19 av 30
Funktionalitet 25 av 30
Mobilitet 10 av 20
Användarvänlighet 17 av 20
Summa 71 av 100
   
Fördelar Kraftfull, batterisnål, Expressgate
Nackdelar Högljudd, begränsad funktion som bärbar

Futuremark 3Dmark 06  
CPU 2563 poäng
Totalt 3748 poäng
   
Batteritid  
Test 1 3h 54min 23s
Test 2 5h 44min 05s
   
Ljudstyrka  
Låg belastning 30 db
Hög belastning 42 db
   
Batteritid test 1: Windows. Aktivt Excelskript, aktiv hårddisk, 100% skärmstyrka, wifi aktivt.
Batteritid test 2: Splashtop, aktivt användande av webbläsare, 50% skärmstyrka, wifi inaktivt.