Virtuellt stöd för OpenGL var något VMware kom med i version 6.0 av VMware Workstation. Nu får vi se experimentiellt stöd för samma sak i öppna Virtualbox 2.1.0.

Det innebär att du snart ska kunna köra grafikintensiva program som 3D-spel, grafikprogram som använder grafikprocessorn och 3D-modellererare under en virtuell miljö på samma sätt som du kör en vanlig lokal installation.

I VirtualBox 2.1.0 har utvecklarna också experimenterat med att köra 64-bitars gäster på en 32-bitars värd. Du ska alltså kunna flytta virtuella instanser mellan olika maskiner och slippa tänka på om det är 64-bitar eller 32-bitar.

Mac-ägare som såg stöd för sin plattform först efter Sun köpte Innotek kan glädja sig åt äkta hårdvarustöd accelerering genom Intel VT och AMD-V.

Virtualbox 2.1 har också stöd för Intels senaste processor Intel Nehalem (Core i7).

Nätverksstödet ska också ha fått en uppryckning med en omarbetad NAT-motor (Network Address Translation) och nytt gränssnitt mot nätverket. Förhoppningsvis innebär det enklare bryggning av trådlösa gränssnitt, något som hitills legat Virtualbox till last.

Sun har också slängt in bättre kopplingar mot extern lagring. Virtualbox 2.1 kommer med inbyggt stöd för iSCSI. Du kan alltså enklare hantera och dela virtuella diskar som ligger på Sun Storage 7000.

Virtualbox är en av de mest populära, öppna mjukvarorna för virtualisering och har laddats ned åtta miljoner gånger, hela 25 000 gånger dagligen.

Mer information hittar du i Suns pressmeddelande och mjukvaran som finns för Windows, Linux, Mac och OpenSolaris hittar du på produktens hemsida.