Eftersom ett avbrott hos leverantören kan slå ut ett helt företag ska man vara försiktig med att lägga affärskritiska system i molnet, menar analytikerföretaget Ovum i en ny rapport.

Eftersom det ofta saknas servicenivåavtal (SLA) för molntjänster kan mycket stå på spel om ett avbrott inträffar. Ovum hävdar att molnbegreppet överreklamerats rejält och att många missar att se farorna, men att de avbrott som inträffat hos Google och Amazon under året har fått fler att öppna ögonen.

I och med det ekonomiska läget på marknaden väntas många söka sig till molnet i hopp om att spara in stora pengar på att lägga både infrastruktur och mjukvarutjänster hos en molnleverantör. På så sätt behöver företaget endast betala för de resurser som används för tillfället.

Så även om Ovum inte avråder helt från att använda molntjänster tycker man att it-cheferna inledningsvis ska ta det försiktigt. Rådet är att börja experimentera redan nu för att se vad som fungerar och inte, innan man gör några större beslut.

Källa: PC World