Hur skulle du bäst beskriva dig själv och var jobbar du för tillfället?

- Jag är nog lite av en perfektionist som lägger ner alldeles för många timmar på att upprätthålla en god och fungerande försvenskning av programvara med öppen källkod.


Vilka F/OSS-projekt är du involverad i?

- Det är alltför många. Några exempel: GNOME, GNU, Debian GNU/Linux, Ubuntu, Mediaspelaren VLC, Evolution, GIMP, Virtualbox, Wine, GnuPG En nästan komplett lista finns på https://www.ohloh.net/accounts/yeager


Varför just det/de projekten?

- Det är en prioriteringsfråga. De projekt som behöver uppdateras för en kommande utgåva måste prioriteras först. Nu är det lite lugnare tack vare att GNOME 2.24 och Ubuntu 8.10 har släppts. Arbetet med den svenska översättningen av GNOME 2.25/2.26 kommer att påbörjas nästa vecka och fortsätta fram till utgåvan släpps till våren.

Hur kommer det sig att du började, hur gick det till?

- Hela mitt engagemang började med att min far hade stora problem att lämna röstmeddelanden på min hemtelefon. Han kan knappt ett ord engelska och jag använde på den tiden telefonväxeln Asterisk med de engelska rösterna. Hans samtal blev bara en massa tomma röstmeddelanden. Då bestämde jag mig för att spela in svenska röster för samtliga menyer i telefonväxeln. Det väckte mitt intresse för öppen källkod och eftersom jag programmerar som en kratta så engagerade jag mig i lokalanpassning av programvara. Med åren har det blivit fler än tusen program.


Vad motiverar dig?

- Det är nog perfektionism som styr mig. Ibland kommer jag på mig själv när jag sitter och ändrar genvägstangenter (t.ex. Alt+A för att öppna Arkiv-menyn i ett program) i flera timmar. En normal människa skulle tycka att det är ganska tråkigt.


Hur mycket tid lägger du ner?

- Mitt vanliga arbete tar upp en mycket stor det av min tid så jag försöker att hitta tid på kvällar och helger. Det kan vara allt från flera timmar om dagen till hela helger.


Vilket är ditt bästa F/OSS minne?

- När jag blev nominerad för Nordic Free Software Award. Det är alltid trevligt att få uppskattning för all den tid man lägger ner.

Vilket är ditt värsta minne?

- Dåliga översättningar, svengelska och särskrivningar.

Vill du veta hur Daniel Nylanders utvecklingsmiljö ser ut och var han bloggar? Läs hela intervjun i TechWorld Open Source forum där du också kan kommentera.