Ett litet operativsystem som startar innan Windows, som ger tillgång till det allra nödvändigaste som webbläsare, epost och chatt, har blivit allt mer populärt på senare tid. Även om det inte lär tilltala den som ska använda datorn till mer krävande uppgifter är det desto mer användbart för småsaker. Bland annat har Lenovos Ideapad S10 ett sådant Quick Start-läge.

– Användarscenariot för en netbook är att plocka upp den, använda den och sen stoppa undan den. Vi tror därför att den är optimal för just den typen av snabbstartade miljöer, menar Lenovos globala konsumentmarknadschef Craig Merrigan.

Det är även anledningen till att Lenovo inte tänker erbjuda något snabbstartsystem för de mer traditionella bärbara modellerna. Behovet är helt enkelt inte lika stort där.

Samtidigt har Phoenix Technologies nu färdigställt sitt snabbstartsystem Hyperspace som går att köpas på prenumerationsbasis. Hyperspace finns i två versioner - en för 39.95 dollar per år och en mer flexibel lösning för 59.95 dollar per år.

Mjukvaran kan installeras på så gott som alla typer av datorer och den billigare versionen fungerar exempelvis bra på datorer med Intels Atom-processor. Hämta testversion eller läs mer på produkthemsidan här.

IDG News

Vad tycker du om snabbstartlösningar i bärbara datorer?
Det är inte längre tillåtet att rösta.