Under 2005 blev den amerikanska affärskedjan TJ Maxx utsatt för systematiska angrepp från en internationell hackerliga. Genom att använda spionprogram mot kedjans trådlösa nätverk lyckades man enligt uppgift komma över 40 miljoner kontokortsuppgifter.

De amerikanska myndigheterna valde att se allvarligt på både angreppet och det faktum att nätverket inte verkade vara bättre skyddat. Hackarnas framgång hotade därför kosta kedjan 118 miljoner dollar i skadestånd för otillräckligt dataskydd.

Fram till förra året har elva personer i ligan också spårats och arresterats, däribland Maksym Yastremskiy, en medborgare härrörande från Ukraina.

I den turkiska domstolen har Yastremskiy nu fått sin dom i form av 30 års fängelse. Han uppges ha varit ligans nyckelfigur och åtalades för köp av de uppgifter ligan kommit över samt för att ha utgjort verksamhetens ekonomiskt centrala punkt.

På säkerhetsföretaget Sophos är man nöjd över den fällande domen.

– Yastremskiy kommer tveklöst att ha gott om tid på sig att reflektera över om hans hackeraktiviteter var värda priset. Längden på fängelsestraffet kan också få andra cyberkriminella att tänka sig för en andra gång. Det kan förefalla som chansen att bli ertappad är liten, men fler och fler fällande domar sker hela tiden och myndigheterna blir allt bättre på att samarbeta på internationell nivå för att fånga bovarna, säger Graham Cluley, teknikkonsult på Sophos.

IDG News

LÄS MER: