Att göra säkerhetskopior av sina data är ett bra sätt att skydda sig mot förlust om hårdvaran går sönder eller om man råkat radera fel filer. Om man däremot hamnat i en situation där man inte har någon säkerhetskopia att falla tillbaka på, är nästa steg att försöka återställa informationen med hjälp av olika återställningsverktyg.

Ett av dessa heter Stellar Phoenix Macintosh Data Recovery från Stellar Information Systems och är utvecklat för Mac. Företaget har även skapat en Windows-version, Stellar Phoenix Windows Data Recovery.

Båda versionerna av verktyget lovar vara helt säkra att använda även när det krisar då de endast försöker läsa av data i syfte att lagra den på andra enheter.

Fem filsystem stöds för Mac i form av HFS, HFS+, HFSX och HFS Wrapper. Windows-versionen stödjer fat- och ntfs-partitioner.

De enheter som kan läsas av är interna hårddiskar och externa lagringsenheter som är anslutna via usb, till exempel externa hårddiskar eller mediaspelare som Ipod.

I Windows-versionen finns möjlighet att återställa data även efter att hårddisken formaterats och ett nytt operativsystem installerats. Då går också att återfå filer som raderats från Papperskorgen.

Stellar Phoenix Machintosh Data Recovery för Mac finns tillgängligt via tillverkarens hemsida och kostar 129 dollar, motsvarande strax under 1100 kronor. För den som bara vill prova verktyget först finns en demoversion. Systemkrav är Mac OS X 10.3.9 eller senare.

Stellar Phoenix Windows Data Recovery för Windows kostar lite mindre, 99 dollar, motsvarande cirka 820 kronor och kräver Windows XP eller senare. Även i det fallet finns en demoversion att tillgå.

Verktyget finns också för system baserade på operativplattformar som Linux, Novell och Unix men kostar, med undantag för Linux, betydligt mer pengar.

Källa: Stellar Information Systems

LÄS MER: