Intel lanserade under Ces-mässan sin nya förbättrade Classmate PC som nu piffats upp med nytt utseende och funktionalitet. Det innebär samtidigt att datorn till mångt och mycket påminner en hel del om de netbooks som finns i handeln redan i dag. Den största förändringen rent utseendemässigt är att en av modellerna har en vridbar tryckkänslig skärm.

Nya specifikationer är bland annat en Atom N270-processor på 1,6 gigahertz med Intels 945GSE-styrkrets, en gigabyte ddr2-ramminne, en 8,9-tumsskärm på 1024x600 pixlar, upp till 16 gigabyte flashlagring eller 40-120 gigabyte hårddisk, samt 802.11n-wifi. Datorn har även ett spillskyddat tangentbord, 1,3 megapixels webbkamera, vga-utgång samt två usb-portar.

Datorn är även utrustad med en accelerometer som känner av om den tappas eller för att rotera orienteringen på skärmen. Operativsystemet är Windows XP.


Tillverkarna kan välja mellan det traditionella "clamshell"-formatet och den nya modellen med tablet-funktion, som bär namnet Convertible Classmate PC. (Bild: Ars Technica)

Ursprungligen siktade Intel enbart på utvecklingsländer men fokus ligger numera på skolbarn över hela världen. Ett särskilt framtaget utbildningsprogram kallat Intel Learning Series kombinerar hårdvara, mjukvara och tjänster för att på bästa sätt förbättra barnens utbildning.

Classmate PC kommer alltså inte att konkurrera med netbooks, trots att specifikationerna är snarlika. Priset för den nya modellen sägs bli omkring 500 dollar beroende på hur den är utrustad. I Europa säljs den bland annat genom brittiska Actronix.

Källa: Ars Technica