Mike Ybarra som är huvudansvarig för Windows säger att de har pratat med mängder av hårdvarupartners och kunder för att ta reda på hur många versioner av Windows 7 som behövs.
– Vår största utmaning är att vi har över en miljard kunder och det är svårt att tillfredsställa dem alla med en enda version. Vissa kunder vill ha alla funktioner på en gång medan andra vill ha en version av Windows som kan byggas ut allt eftersom, säger Ybarra.

Microsoft uppger att Windows 7 Home Premium kommer att passa bra för de allra flesta konsumenterna medan Professional är förstahandsvalet för företagen. Man kommer dessutom att ha kvar samma typer av versioner som finns för Vista, vilket inkluderar Home Basic, Starter Edition, Enterprise och Ultimate.

Detta kan jämföras med Apple som alltid bara har haft en version av Mac OS X. Då ska man dock komma ihåg att det ”bara” är mellan 30 och 50 miljoner som använder det operativsystemet.

Ett tag funderade Microsoft faktiskt på att ta bort Ultimate-versionen som enbart riktar sig mot spelare och riktiga entusiaster. De tvingades dock behålla den eftersom ett flertal pc-tillverkare anser att den behövs för att differentiera viss hårdvara.

Bortsett från Starter Edition kommer alla versioner av Windows 7 att finnas i både 32- och 64-bitarsversioner. I fallet med Windows XP så kom det en tid efter lanseringen nya versioner av det operativsystemet, men så kommer det inte att bli när det gäller Windows 7.

Källa: Techworld.com