Beyondtrust, som utvecklar administrativa säkerhetslösningar för företag, har tittat närmare på de sårbarheter i Microsofts Windows-familj som klassats som kritiska under 2008.

Vad företaget fann är att 92 procent av alla sårbarheter som rapporterades i säkerhetsbulletiner under 2008 skulle ha varit mindre allvarliga, eller rent av harmlösa, om användarna inte loggat in med administratörsrättigheter.

– Vi blev förvånade över hur stor siffran var. Det är verkligen en ögonöppnare som visar hur kritisk roll administratörsrättigheter spelar, säger Scott McCarley, marknadschef på Beyondtrust.

När företaget också undersökte sårbarheter för Windows-applikationer som Internet Explorer och Office-paketen visade det sig att 89 respektive 94 procent av sårbarheterna gick att förhindra enbart genom att stänga av administratörsrättigheterna.

Microsofts ansats till hantering av användarkonton och systemrättigheter i Windows har varit föremål för debatt även tidigare. Nyligen demonstrerade säkerhetsforskaren Long Zheng hur UAC-kontrollen i Windows 7 kan kringgås. Windows 7 kommer så småningom att ersätta Windows Vista och befinner sig fortfarande i utvecklingsstadiet. Från Microsofts håll har man därför inte sagt mer än att man arbetar på problemet.

IDG News

LÄS MER: