IBM har tillsammans med nätverksföretaget Juniper visat upp en ny hybridlösning för resurser i molnet som väntas bli standard i framtiden. Lösningen ska kunna flytta resurser lika lätt som att flytta en fil och lanseras under dagen på pressevents runtom i världen.

Det är IBMs Cloud Management Console som nu förutom privata moln även kan hantera publika moln. Att flytta applikationer mellan de olika molnen beroende på hur kritiska dessa är görs genom att i en virtuell miljö helt enkelt dra och släppa dem till önskad plats.

- Många stora företag börjar utforska publika molntjänster, framför allt för att undvika att investera i fasta tillgångar, hävdar Andreas Antonopoulos på Nemertes Research.

Junipers roll i det hela är att man gett IBM tillgång till delar av företagets nätverks-api:er för att optimera lösningar i molnet. Bland annat ska det nu vara enklare att hantera moln över mpls-nät på långa avstånd. Då tekniken använder standarder som mpls är det dock inget krav att Juniper måste vara nätverksleverantören.

IBM lanserar även ytterligare tjänster för molnet, bland annat Service management Center for Cloud Computing som låter kunder bygga och leverera molntjänster. IBM Design and Implementation for Cloud Test Environments är precis som det låter en testmiljö för molntjänster. Tivoli Storage as a Service erbjuder datalagring som tjänst och IBM Rational Appscan 7.8 hjälper till med säkerheten i molnet.

IDG News

Fakta

  • Ett privat moln är de resurser företaget har tillgång till innanför sina egna väggar - med andra ord företagets egna servrar.
  • Det publika molnet är resurser som finns ute på nätet i datacenter hos andra leverantörer, exempelvis Amazon, Google, IBM eller Microsoft. Dessa resurser görs tillgängliga på behovsbasis för både privatpersoner och företag.