Under Mobile World Congress 2009 i Barcelona ser vi inte bara nya mobiltelefoner. Några företag har även passat på att lansera några nya netbooks som även de är minst lika intressanta i ett mobilt sammanhang.

Bland annat har LG visat upp sin nya netbook LG X120 som skyltar med bra anslutningsmöjligheter. Här ser vi förutom en inbyggd 3g-krets med hspa-funktionalitet även det företaget kallar smart link. Tekniken gör det möjligt att via en usb-kabel ansluta till en stationär dator för att komma åt filer där, eller för att använda den datorns cd- eller dvd-enhet för bland annat installation av mjukvara.

X120 är utrustad med en led-bakgrundsbelyst tiotumsskärm, den vanliga Intel Atom N270-processorn, en gigabyte ram och en hårddisk på 160 gigabyte. Datorn använder dessutom snabbstartgränssnittet Smart-on för att snabbt nå funktioner som e-post och webbläsare utan att behöva starta upp Windows. Datorn väger 1,2 kilo och man utlovar 3,5 timmar batteritid med ett 3-cellsbatteri eller sju timmar på sex celler. Försäljning startar i mars men priset är ännu okänt.

Även Asus har passat på att utannonsera ett par nya netbookmodeller under mässan. Både Eee pc 1003ha och Eee pc T91 är utrustade med en 3g hspa-modul tillverkad av Huawei som tydligen ska vara särskilt anpassad för användning med Windows 7.

Detaljerna kring modellerna är dock än så länge av det sparsmakade slaget. Eee pc 1003ha ska vara en elegant modell med en led-bakgrundsbelyst tiotumsskärm och en hårddisk på 160 gigabyte. Datorn är tänkt att endast säljas ihop med teleabonnemang. Eee pc T91 är av tablet-modell med en roterbar tryckkänslig skärm och särskilt framtagen mjukvara för detta.

Samma pressmeddelande antyder om en kommande Eee pc 1000hg-modell som även utrustats med wimax, men när den väntas dyka upp är fortfarande oklart.

Källa: LG, Asus