Hur skulle du bäst beskriva dig själv och var jobbar du för tillfället?

Jag är en glad kille i mina bästa år ... Nåja skämt åsido, jag är en kille som bor i Norrtälje med min sambo och våra två barn. Jag jobbar för mycket och tar hand om mig själv för lite.

Jag jobbar som konsult inom fri programvara i min egen verksamhet. Ett jobb som är väldigt stimulerande och tidskrävande. Jag jobbar omväxlande med både små och stora företag och just nu är det väldigt mycket att göra vilket är väldigt kul.

Vilka F/OSS-projekt är du involverad i?

Jag är idag mest engagerat i Free Software Foundation Europe[1]. Jag är även en av initiativtagarna till Fritis-projektet[2]. Tidigare har jag varit styrelseledamot och ordförande i Svenska Linuxföreningen[3] och före det svensk koordinator för The Linux Documentation Project[4] som i Sveriga kallades Swedoc.

Jag är också en ganska väl anlitad föredragshållare och berättar gärna om fri programvara för de som vill lyssna.

[1] http://www.fsfeurope.org
[2] http://www.fritis.se
[3] http://www.svenskalinuxforeningen.se
[4] http://tldp.org

Varför just det/de projekten?

Jag tycker att de alla är viktiga. Även om de inte direkt skapar kod och program så behövs de för att bana väg för fri programvara och de projekt som skapar produkter.

Hur kommer det sig att du började, hur gick det till?

Jag hörde om något som kallades Linux och blev intresserad. Jag laddade ner Slackware, vilket bara tog någon vecka med mitt modem och började laborera. Jag hade inga vänner som hade provat detta system utan jag provade mig fram på egen hand. Jag flyttade fler och fler av mina vardagliga sysslor till GNU/Linux och sedan -96 kör jag bara* fri programvara.

Till en början tänkte jag inte så mycket på var den programvara jag använde kom i från. Men ganska snart började jag intressera mig för det och ville ge någonting tillbaka. Även om jag är intresserad av programmering och har livnärt mig som programmerare både som konsult och anställd så anser jag mig inte vara någon superhacker utan snarare en ganska medioker programmerare. Så jag valde mig att börja engagera mig på andra plan. Till en början var det mest översättningar jag gjorde och sedan mer och mer strategiska uppgifter.

*) Nästan. Någon drivrutin på någon maskin jag har är inte fri, vilket jag är mycket medveten om.

Vad motiverar dig?

Jag brinner för fri programvara och blir frustrerad när människor inte vet att det finns alternativ till den icke-fria progamvara som dominerar många områden idag.

Hur mycket tid lägger du ner?

Alldeles för mycket. Jag tillhör de lyckliga som får jobba med sin hobby även på arbetstid men trots detta lägger jag mycket tid utöver det.

Vilket är ditt bästa F/OSS minne?

Svårt att säga. Jag minns när jag intervjuades av Ekonominyheterna på tv8 och en massa tidningar på en presskonferens 1999 när ett finskt företag släppte den första helsvenska GNU/Linuxdistributionen. Jag minns även mitt första större föredrag på IP-dagarna 2000 då jag talade om fri programvara. Tror inte att något av det var särskilt bra, men jag minns det mycket väl.

Ett minne som ligger närmare i tiden är den uppmärksammade omröstningen på SIS om Microsofts föreslagna standard OOXML. Det, alltså själva mötet, upptog i princip all min tid i en dryg vecka. Jag skrev ett blogginlägg som lästes av 10-tusentals besökare. Telefonen ringde i ett. Massor av brev kom. Journalister ringde mitt i nätterna, även från utlandet. Det var kaotiskt men samtidigt skall jag inte förneka att det var omtumlande och kul.

Vilket är ditt värsta minne?

SIS-omröstningen igen. Jag blev faktiskt förvånad över det spel som spelades och att det gick att göra så i Sverige. Jag fick också en hel del otrevliga brev i samband med det och det är aldrig kul.

Vill du veta var Marcus bloggar och vilka värdefulla råd han har till dig som vill bidra till communityn? Läs hela intervjun på TechWorld Open Source forum där du också kan kommentera.