Att mäta antalet Linuxanvändare på nätet är något av "svart magi" eftersom det finns så många olika varianter och alla distributioner uppdateras inte mot de centrala arkiven.

Allt pekar däremot på att antalet Fedora 10-installationer redan krypit över miljonstrecket - bara tre månader efter distributionen släppts.

Ökningen är en revansch för Fedora som under de senaste åren tappat många användare till distributioner som Ubuntu och OpenSUSE.

Och med nästkommande version av Fedora, Fedora 11, ser det ut som att Red Hat kommer minska avståndet ytterligare.

Fedora 11 innehåller den hittills mest imponerande listan över nya funktioner som är planerade för distributionen som släpps den 26 maj, eller om mindre än tre månader.

Bland mycket annat kommer Fedora 11 starta på 20 sekunder, använda det nya filsystemet ext4 redan från start, automatiskt installera fonter och codecs, Kernelbased Mode Setting kommer implementeras i ett flertal öppna grafikdrivrutiner.

Fedora 11 kommer även skeppas med de senaste skrivbordsmiljöerna KDE 4.2, Gnome 2.26 och Xfce 4.6.

I Fedora 11 kommer Red Hat även att fokusera på utvecklarna som kommer få de senaste verktygen.

Bland de mest spännande nyheterna hittar vi en krosskompilerare för Windows som gör det möjligt för utvecklare på Linux att bygga Windowsprogram utan att behöva Windows. Utveckling, kompilering och testning sker uteslutande i Linux. Windowsanvändare kan alltså räkna med att få se fler öppna program.

Fedora 11 kommer också i en tid då Red Hat fått nytändning inom skrivbordslinux och VDI (Virtual Desktop Infrastructure).

Hela listan med nyheter i Fedora 11 hittar du på projektets hemsida.