Ett införande av ipv6-protokollet ger oss tillgång till betydligt fler ip-adresser än vad nuvarande ipv4 klarar av. Flera rapporter har under en längre tid pekat på att ipv4-adresserna tar slut helt under 2012.

Trots detta har ännu endast fyra procent av internet stöd för det nya protokollet, enligt en färsk undersökning från mätföretaget Pingdom. Inte helt oväntat anser de att vi står inför en kommande kris.

Men ICANN, organisationen som ansvarar för ip-protokollen, vill ändå inte kalla läget för krisartat.
- Helt klart måste många personer göra en hel del arbete, men det är genomförbart och har på många håll redan börjat, säger Leo Vegoda på ICANN till IDG News.

Pingdom lyfter fram att Cisco redan 2002 hävdade att ipv6 skulle ha rullats ut till fullo redan 2007. Ska man hinna till 2012 krävs alltså att en hel del händer under de närmaste två-tre åren. Leo Vegoda tror dock att det kommer att ta fart när ip-adresser stiger i pris som en naturlig följd av att tillgången minskar.

Övergången till ipv6 ser ut att gå allra bäst i Europa, men Pingdom har inte presenterat några specifika siffror, vare sig för enskilda länder eller kontinenter.

IDG News