Vernon Coaker, vice inrikesminister i Storbritannien, vill se utvidgad övervakning av internet. Han föreslår att trafik på sociala nätverk ska lagras i tolv månader.

- Sociala nätverk, som MySpace och BeBo, täcks inte av [nuvarande] direktiv, sade Coaker i ett tal i underhuset.

På en fråga från den liberale parlamentarikern Tom Brake svarade Coaker att all trafik över sociala nätverk och instant messaging kan komma att sparas.

- Jag ser fram emot hans stöd när vi lägger fram tilläggsförslag, vilket kan inkludera att data på Facebook, Bebo, MySpace och alla liknande sajter ska sparas, sade Coaker, enligt nyhetstjänsten Cnet.

Inte oväntat har förslaget skapat debatt och kritiken är från flera håll hård.

- Frågan är om det är nödvändigt och proportionerligt, och det korta svaret är nej, det är inte på det viset. Om regeringen vill få oss att känna oss tryggare så skulle lite färre poliser på elektronisk patrulleringsrunda vara en god idé, säger Richard Clayton, IT-säkerhetsexpert vid Cambridge University, till Zdnet.

Exakt hur övervakningen skulle gå till är inte klart, men ett förslag är att myndigheterna upprättar en central databas på vilken data sparas. Oavsett metod så kommer det förmodligen kosta en hel del pengar.

Källa: Cnet.