I onsdags förra veckan meddelade Sun Microsystems att man lanserar det tjänsteinriktade datormolnet Open Cloud Platform. Suns moln kommer att erbjuda server- och lagringstjänster i likhet med Amazons moln EC2 och S3, fast med smartare funktioner, uppger företaget.

– Vi vill ge utvecklare ett datorcentra i molnet. Vi vill också ge dem en känsla av kontroll de tidigare inte haft, säger David Douglas, huvudansvarig för datormoln på Sun

Det Douglas referat till är att användare kommer att kunna utföra läs- och skrivoperationer på filer direkt via sina webbläsare, en funktion som han uppger ännu inte finns i Amazons moln.

Via tjänsteplattformen Sun Cloud Storage Service finns även stöd för protokollet webdav, en förlängning av http som ger bättre kontroll över filer. Exempelvis kan användare ha delade kalkylblad aktiva i molnet och fylla i uppgifter utan att en nytt blad skapas för varje förändring, förklarar Douglas.

Sun räknar med att ha sin moln tillgängligt någon gång under sommaren. Kunder kan då köra applikationer i molnet under Windows, Solaris, och Linux via Sun Virtualbox.

Källa: Byteandswitch

LÄS MER: